Première Lucky Lady documentaire in Midwoud

Nieuws
Drie generaties op de crashplek met het staartwiel: moeder en piloot Katrina Gagner, dochter en oma.
Drie generaties op de crashplek met het staartwiel: moeder en piloot Katrina Gagner, dochter en oma. (Foto: beeld uit documentaire Lucky Lady)

MIDWOUD - De documentaire Lucky Lady wordt zaterdag 4 mei vertoond in de Cultuurzaal van Grand Café De Post in Midwoud, als onderdeel van een programma dat om 15.00 uur begint. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Programma

Stichting Sport & Cultuur heeft de zaal ter beschikking gesteld voor deze bijzondere gelegenheid. Het programma bestaat uit: een inleiding van filmmaker Peter Sasburg over de ontwikkeling en realisatie van de documentaire.

Persoonlijke verhalen

- Kees Pool uit Oostwoud (93 jaar), een ‘oorlogskind van toen’ in de Tweede Wereldoorlog, vertelt over de bevrijding die hij als 13-jarige jongen meemaakte en zich nog goed kan herinneren. Hij heeft ervaren hoe die voelde, smaakte, rook en klonk. Kees was ook getuige van de arrestatie van NSB’ers in het dorp, die hadden samengewerkt met de Duitse bezetters.

- Pieter Koning uit Medemblik (54 jaar) vertelt als ‘oorlogsveteraan van nu’ over een nieuwe oorlog en zijn ervaringen bij de Luchtmobiele Brigade rond het grondgebied van Srebrenica in 1994. Ook vertelt hij over zijn opa Simon Koning, verzetsman in de jaren 40-45, lid van de knokploeg Spanbroek en actief op droppingsveld Mandrill. Simon werd verraden, gevangen genomen en vermoord.

- Vertoning van de documentaire Lucky Lady. De impact van de crash van de Lucky Lady bommenwerper op 20 januari 1945 is nog steeds actueel in de dorpen Midwoud en Oostwoud. Inwoners waren toen verbijsterd, boos en vooral bang. De verhalen over de rol van slachtoffers, daders, redders en omstanders moeten verteld blijven worden.

- Afsluiting door burgemeester Michiel Pijl met een vooruitblik op 80 jaar vrijheid in 2025.

Vanaf 6 mei is de documentaire te bekijken op www.oorlogsmonumentenmedemblik.nl, zie menubalk ‘oorlogsmonumenten’. Een lesbrief Lucky Lady is in ontwikkeling voor schooljaar 2024-2025 en bevat informatie over de verhalen uit de documentaire.