“Het is niet meer wij en zij maar vanaf nu WIJ”

Algemeen
Karen Heerschop en Don Bijl in het Purmerendse Cramwinckelplantsoen.
Karen Heerschop en Don Bijl in het Purmerendse Cramwinckelplantsoen. (Foto: Els Broers)

PURMEREND - De een gaat, de ander komt. Of in dit geval is de een vertrokken en blijft de ander. Karen Heerschop en Don Bijl hebben ieder op hun manier de feestdagen achter zich gelaten. Heerschop, de per 1 januari gestopte burgemeester van Beemster, die haar zo geliefde UNESCO Werelderfgoed bij Purmerend ondergebracht zag worden. En Bijl, de eerste burger van Purmerend, die door de samenvoeging met Beemster zijn stad ziet groeien naar bijna 100.000 inwoners.

We hebben het volste vertrouwen in goed huwelijk tussen Purmerend en Beemster

Dat ze sinds 1 januari geen collega’s meer zijn betekent niet dat ze elkaar uit het oog verliezen. Daar was de intensieve samenwerking van de afgelopen jaren en de daaruit voortvloeiende vriendschap te dierbaar voor. “We hebben elkaar in het fusieproces goed en respectvol aangevuld. Het is heel natuurlijk verlopen”, kijkt Karen Heerschop terug.    

Het fusieproces heeft Karen Heerschop en Don Bijl nog meer naar elkaar toe gebracht dan eerder het geval was. Immers, beiden kennen elkaar al wat jaren. Het was Karen Heerschop die in de zomer van 2009 tot waarnemend burgemeester van de gemeente Wijdemeren werd benoemd. Zij volgde de toenmalige burgemeester van de samengevoegde gemeenten ‘s-Graveland, Nederhorst den Berg en Loosdrecht op. Zijn naam: Don Bijl, die vervolgens burgemeester werd van Purmerend. Maar ook daarna kruisten de paden van de twee regelmatig, vooral toen Heerschop in het voorjaar van 2010 waarnemend burgemeester van Zeevang werd en later, op 1 april 2020, waarnemend burgemeester van Beemster.

Gewoon en meelevend

Er is nog een gemeenschappelijke factor, want zowel Heerschop in de Beemster als Bijl in Purmerend hebben het aureool gewone, meelevende en sterk betrokken burgemeesters boven hun hoofd hangen. Het zijn allebei geen haantjes. Vraag een willekeurige inwoner van de Beemster hoe hij kijkt naar de burgemeester en het antwoord zal zijn: verre van hautain dus benaderbaar en een van ons. De vraag zal in het geval van Don Bijl in Purmerend nagenoeg hetzelfde antwoord hebben. En hoe je het wendt of keert, die opstelling van beide burgemeesters heeft geholpen om beide gemeenten nader tot elkaar te brengen.

Schoolvoorbeeld

Het kan nauwelijks toeval zijn dat het proces van samengaan tussen Purmerend en Beemster op de burelen van de provincie en bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gezien als schoolvoorbeeld. “Hier heeft in alle opzichten kruisbestuiving plaatsgevonden. Niet in de laatste plaats vanuit beide gemeenteraden. In tegenstelling tot wat je vaak van andere fusies hoort, zijn de gesprekken hier altijd vanuit de inhoud gevoerd. En ook dat heeft het proces positief beïnvloed”, meent Don Bijl (69).   

Hij zegt heel plezierig te hebben samengewerkt. “We hebben elkaar de ruimte gegeven om opvattingen uit te wisselen. Elkaar dus goed aangevuld”. Karen Heerschop (61) inhakend: “We hebben het fusieproces vanuit onze kracht gedaan. Op die manier groeide het vertrouwen over en weer. Dat werd gedurende het proces een vanzelfsprekendheid en dat heb ik als heel plezierig ervaren.”

Bijl voert aan dat corona onbewust heeft meegeholpen aan het effenen van het fusiepad. “Net als alle andere mensen hebben we niet veel externe werkzaamheden kunnen verrichten. En aangezien er weinig inwerktijd was hielp het ook dat we elkaar goed kenden. We konden ons dus helemaal focussen op het proces zelf. Dat gold ook voor de vergaderingen van de stuurgroep, die we om en om hebben voorgezeten. Het besluit om het zo te doen neem je makkelijker als je van elkaar op aan kunt. Als ik alleen al kijk naar de snelheid waarmee we 140 regelingen hebben geharmoniseerd. Dat is eigenlijk ongekend.”

Los laten

Karen Heerschop gaat het burgemeesterschap missen. “Het was een gekke periode. Ik was nog volop in de running toen we anderhalve week geleden afscheid van de raad namen. Dat was voor mij wel het sein om los te laten. Nu ben ik dat best wel gewend, want ik was al enkele keren eerder waarnemend burgemeester en dan weet je dat je positie eindig is. Maar het valt me zwaar om Beemster achter te laten. Het is een kleine gemeente met een grote gemeenschapszin. Ik voel me Beemsterling. Er komt bij dat trots in het DNA van de Beemsterling zit. Het zijn aanpakkers. Logisch, dat men in eerste instantie wat bedenkingen had om bij een grote gemeente als Purmerend aan te sluiten. Maar ik hoor nergens meer negatieve geluiden en ben ervan overtuigd dat de nieuwe gemeente een krachtige wordt. Als de voortekenen niet bedriegen met tien Beemsterlingen als raadslid. Hoe mooi is dat!”

Wat Heerschop vooral ook gaat missen is de samenwerking met Don Bijl. “We hebben een periode achter de rug van intensief overleg, maar ook van veel humor. Want gelachen hebben we zeker. Wie weet komen we elkaar in de toekomst wel weer tegen, want als ik iets heb geleerd is het dat je niks moet uitsluiten.”  

Groot belang voor de regio

Bijl zal het levellen met zijn collega ook zeker missen, maar richt zijn blik vanaf nu op de grote kansen die hij ziet. Want met de fusie valt niet alleen UNESCO Werelderfgoed Beemster binnen de stadsgrenzen. “We worden van steeds groter belang voor de regio. We groeien in één klap naar bijna 100.000 inwoners. Die sterke gemeente geeft kracht en uitstraling naar zowel de provincie als richting Metropool Regio Amsterdam (MRA). En met het Werelderfgoed hebben we natuurlijk een volstrekt unieke troef extra in handen.” Heerschop: “Dat dwingt veel respect af.”

Purmerend en Beemster, twee krachten die als één gemeente verder gaan. Don Bijl: “Purmerend heeft meer dan 600 jaar stadsrechten en moet zich realiseren dat het een échte grote stad is. Purmerend en Beemster kunnen zich nu goed aan elkaar spiegelen. Angst mag niet regeren, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat het voltooide fusieproces verder gaat indalen bij en afstralen op de inwoners. De potentie van een ijzersterke speler is en zal in de toekomst alleen maar groter en voelbaarder worden. En iedereen moet zich realiseren dat het niet langer wij en zij is, maar WIJ.”

Genieten van hobby’s

Hoe ziet Karen Heerschop haar toekomst? “Ik neem voorlopig even vrij, ga onder meer genieten van de vele hobby’s die ik heb. En daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Het is tot nu toe altijd gelukt. Ik wacht het geduldig af. Het komt zoals het komt!”

JOHN BONTJE

"We hebben elkaar de ruimte gegeven om opvattingen uit te wisselen."