Tentoonstelling ‘400 Jaar droge voeten’ geopend

Algemeen
Conservator Saskia van den Berg geeft burgemeester Don Bijl en zijn vrouw een tour door de expositie.
Conservator Saskia van den Berg geeft burgemeester Don Bijl en zijn vrouw een tour door de expositie. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl opende afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘De Beemster en de Purmer – 400 jaar droge voeten’. Deze is tot en met 28 augustus te zien in het Purmerends Museum. De fusie van Purmerend en Beemster alsmede het 400-jarig bestaan van de Purmer vormden de aanleiding voor deze tentoonstelling. De opening kreeg een feestelijk tintje door de bijdrage van muzikanten van het Stedelijk Orkest Purmerend die de gelegenheid luister bij zetten met passende muziek.

“Geen waterbeheer, geen Nederland”, geeft Don Bijl aan, voorafgaand aan de opening om het belang van de tentoonstelling te duiden. “Zo is het van betekenis voor onze geschiedenis op allerlei gebied en voor de ontwikkeling van ons land. Ik had het voorrecht van drie polders burgemeester te mogen zijn, naast Beemster en Purmer ook van Schermer, en deze tentoonstelling gaat mij dan ook extra aan het hart. Maar ook hadden we bij onze fusie naast de bestuurlijke zaken meer willen doen in kunst en cultuur, dat ging helaas door corona niet door. Samengaan en verbinding heeft namelijk veel meer kanten. Het gaat ook om nieuwsgierigheid naar elkaar. Ik denk dat deze tentoonstelling die zeker zal opwekken. Met de moderne technologie erin zal het zeker ook interessant zijn voor de jeugd. Ik hoop dat er veel belangstelling komt, want het onderwerp verdient dat.”

Er worden diverse onderwerpen belicht, meldt voorzitter van het museum Rina van Rooij. Van water naar land, verkaveling, buitenplaatsen, de toekomst, etc., met veel interactieve elementen. “Het is laagdrempelig voor iedereen, zeker ook voor de jeugd”, geeft ze aan. “Zo is er een 3D scan van een schepradwatermolen waar je doorheen kunt lopen en via QR-codes kom je bij verhalen en oude fragmenten. Het interessant te maken voor de jeugd is belangrijk omdat we menen dat elke basisschoolleerling minimaal één keer in het museum moet zijn geweest. En straks op de bovenverdieping waar het verhaal van Purmerend zal worden verteld, gaan we dat nog meer realiseren.”

Na de toespraken kon het gezelschap een kijkje nemen bij de tentoonstelling waarvoor het Purmerends Museum samenwerkte met organisaties als VISIT Beemster, Historisch Genootschap Beemster, het Waterlands Archief, Bibliotheek Waterland, het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam, Stichting Purmer 400 jaar en Vereniging Oud Edam die allemaal ook dit jaar tentoonstellingen en activiteiten ontwikkelen over de Beemster en/of de Purmer.

Meer informatie: www.purmerendsmuseum.nl

Leden van het Stedelijk Orkest Purmerend zetten de opening van de tentoonstelling luister bij. (Foto: Han Giskes)