Conservator Saskia van den Berg geeft burgemeester Don Bijl en zijn vrouw een tour door de expositie.
Conservator Saskia van den Berg geeft burgemeester Don Bijl en zijn vrouw een tour door de expositie. (Foto: Han Giskes)

Tentoonstelling ‘400 Jaar droge voeten’ geopend

Algemeen

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl opende afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘De Beemster en de Purmer – 400 jaar droge voeten’. Deze is tot en met 28 augustus te zien in het Purmerends Museum. De fusie van Purmerend en Beemster alsmede het 400-jarig bestaan van de Purmer vormden de aanleiding voor deze tentoonstelling. De opening kreeg een feestelijk tintje door de bijdrage van muzikanten van het Stedelijk Orkest Purmerend die de gelegenheid luister bij zetten met passende muziek.

“Geen waterbeheer, geen Nederland”, geeft Don Bijl aan, voorafgaand aan de opening om het belang van de tentoonstelling te duiden. “Zo is het van betekenis voor onze geschiedenis op allerlei gebied en voor de ontwikkeling van ons land. Ik had het voorrecht van drie polders burgemeester te mogen zijn, naast Beemster en Purmer ook van Schermer, en deze tentoonstelling gaat mij dan ook extra aan het hart. Maar ook hadden we bij onze fusie naast de bestuurlijke zaken meer willen doen in kunst en cultuur, dat ging helaas door corona niet door. Samengaan en verbinding heeft namelijk veel meer kanten. Het gaat ook om nieuwsgierigheid naar elkaar. Ik denk dat deze tentoonstelling die zeker zal opwekken. Met de moderne technologie erin zal het zeker ook interessant zijn voor de jeugd. Ik hoop dat er veel belangstelling komt, want het onderwerp verdient dat.”

Er worden diverse onderwerpen belicht, meldt voorzitter van het museum Rina van Rooij. Van water naar land, verkaveling, buitenplaatsen, de toekomst, etc., met veel interactieve elementen. “Het is laagdrempelig voor iedereen, zeker ook voor de jeugd”, geeft ze aan. “Zo is er een 3D scan van een schepradwatermolen waar je doorheen kunt lopen en via QR-codes kom je bij verhalen en oude fragmenten. Het interessant te maken voor de jeugd is belangrijk omdat we menen dat elke basisschoolleerling minimaal één keer in het museum moet zijn geweest. En straks op de bovenverdieping waar het verhaal van Purmerend zal worden verteld, gaan we dat nog meer realiseren.”

Na de toespraken kon het gezelschap een kijkje nemen bij de tentoonstelling waarvoor het Purmerends Museum samenwerkte met organisaties als VISIT Beemster, Historisch Genootschap Beemster, het Waterlands Archief, Bibliotheek Waterland, het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam, Stichting Purmer 400 jaar en Vereniging Oud Edam die allemaal ook dit jaar tentoonstellingen en activiteiten ontwikkelen over de Beemster en/of de Purmer.

Meer informatie: www.purmerendsmuseum.nl

Leden van het Stedelijk Orkest Purmerend zetten de opening van de tentoonstelling luister bij. (Foto: Han Giskes)

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Wat is er veranderd in de laatste modetrends? Algemeen 2 aug, 09:23
Afbeelding
Auto te water aan de Grotenhuysweg in Purmerend 112-nieuws 1 aug, 10:57
Afbeelding
Win tickets voor Strandfestival Zand! Algemeen 1 aug, 09:00
Afbeelding
Brand in wooncomplex, gordijnen in brand 112-nieuws 29 jul, 22:25
Afbeelding
Motorrijder overleden bij ongeluk met bestelbus in Noordbeemster 112-nieuws 29 jul, 14:15
Afbeelding
Expositie in gemeentehuis over de Oude Begraafplaats Algemeen 29 jul, 12:48
Afbeelding
Sloop voormalig politiebureau gaat vlot Algemeen 29 jul, 11:22
Afbeelding
Zondag braderie op Koemarkt Algemeen 29 jul, 11:03
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 29 jul, 10:53
Afbeelding
100-jarige maakt helikoptervlucht Algemeen 29 jul, 10:06
Afbeelding
Een simpel Don Bijlsteegje is te weinig. Die man verdient meer Algemeen 29 jul, 09:47
Afbeelding
De eerste vrouwelijke burgemeester van Purmerend Algemeen 29 jul, 09:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Purmerend

Op Rodi Purmerend volg je het laatste nieuws uit Purmerend. Rodi Purmerend informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Purmerend

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Purmerend in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief