Beemster Bloemenlint kan gaan bloeien

Algemeen
Jan van Kempen en Boertje Bram, vlak voor het inzaaien.
Jan van Kempen en Boertje Bram, vlak voor het inzaaien. (Foto: RodiMedia/NV)

BEEMSTER – Vorige week vond bij agrariër Jan van Kempen in de Zuidoostbeemster het officiële inzaaimoment plaats van het Beemster bloemenlint, in het kader van ‘Zet de polder in bloei’. Vanuit dit initiatief krijgen alle agrarische ondernemers uit de Beemster de kans om dit voorjaar een bloemenrand in te zaaien om zo de biodiversiteit te vergroten. Dit jaar doen 16 agrariërs uit de Beemster mee. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren steeds meer agrariërs bij komen. Boertje Bram, geboren en getogen op de Beemster Valery boerderij, en het gezicht van dit initiatief, zaaide samen met Jan op de tractor de zaadjes in. 

Vanaf 2013 zijn al enkele akkerbouwers actief met het inzaaien van bloemenranden in de Beemster via Water, Land & Dijken, de agrarische natuurvereniging. In 2019 hebben zes CONO-melkveehouders uit de Beemster zich onder de noemer het Beemster Bijenlint voor de bloemenranden ingezet. Deze twee initiatieven komen dit jaar samen in een nieuwe samenwerking door het speciaal opgerichte Beemster Fonds waardoor meer agrariërs kunnen deelnemen. Vanuit het fonds worden de zaadmengsels, de inzaaikosten en de eventuele inkomstenderving vergoed. 

Donaties particulieren

Het Beemster Fonds is een samenwerking van CONO Kaasmakers, de gemeente Purmerend en Water, Land & Dijken. Daarnaast is het fonds aangevuld met donaties van particulieren middels de doneeractie die De Beemsterling heeft opgezet. “Wij willen via De Beemsterling de Beemster als ‘voedselkamer van Amsterdam’ nog beter weg zetten voor de bewoners en bezoekers”, licht Daniëlle Woudstra toe. “En laten zien hoeveel en welke eerlijke producten er van het Beemsterland komen. Daarom wilden we ook aan dit initiatief bijdragen en zoveel mogelijk agrariërs laten meedoen. Door de doneeractie konden ook bewoners bijdragen en daar werd enthousiast op gereageerd. Er waren donateurs die niet een meter inzetten, maar 25 of 100 meter, een geweldig resultaat!”

Belang bloemenranden

Water, Land & Dijken is actief in heel Laag Holland en was in eerste instantie opgezet voor de weidevogelbescherming. Het telt inmiddels 500 agrarische leden, en 450 vrijwilligers. De aandacht is in de jaren uitgebreid en richt zich nu ook op de bloemenranden. Grada Kwantes legt uit waarom deze zo belangrijk zijn. “De bloemenranden dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in de Beemster. Door de verschillende kruiden in het mengsel trekken ze een verscheidenheid aan insecten aan. Bovendien vormen ze een schuilplek voor akkervogels die er in broeden en zorgen ze voor een buffer naar het water toe in geval van onkruidbestrijding. En ze zijn natuurlijk heel fraai om te zien.”

Goede communicatie

Astrid Francis van Beemster Valery is één van de deelnemers. “We zijn blij met de inspraak in de keuze van het zaad, dat is voor ons heel belangrijk. Er wordt kennis gedeeld en er wordt goed gecommuniceerd zodat iedereen weet dat hier goed over is nagedacht. We zien de akkerrand als een nieuwe teelt en gaan monitoren hoeveel en welke beestjes er in zitten.” Collega Jan van Kempen heeft inmiddels ervaren dat de bloemen in de rand bepaalde vliegjes aantrekt die op elk moment de luis in de gewassen aanvallen. Zo werkt het naar twee kanten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een bijzonder mengsel ... (Foto:RodiMedia/NV)

Cirkel rond

Voor CONO is de nieuwe samenwerking zeer welkom. “Vanaf het bijenlint, waarvoor wij in 2018 het initiatief namen, naar deze samenwerking maakt de cirkel rond”, zegt Grietsje Hoekstra. “We kunnen samen een nieuwe stap zetten met dit lint, ook dankzij de vergoedingen uit het Beemster Fonds. Niet alleen meer voor melkveehouders maar voor alle agrarische bedrijven. Waarbij de agrariërs worden voorzien van goed advies en we echt maatwerk kunnen leveren. We hopen op heel veel bloemenranden waar de mensen misschien als uitje een fietstocht langs kunnen maken.”

Vanaf medio juni begint de bloei van de bloemenranden, die zal duren tot in september. Nu alleen nog een beetje regen ….

Het inzaaien kan beginnen, Jan en Boertje Bram in de tractor ... (Foto: RodiMedia/NV)