Samen doen

Algemeen
Afbeelding

De vakantie komt eraan. Heerlijk ontspannen, genieten en uitrusten, maar ook opvang regelen voor de dagen dat jij gewoon aan het werk bent, activiteiten verzinnen en kinderen die zo nu en dan roepen dat ze zich vervelen. En toch: zoals ik al eerder schreef, is vervelen echt oké (olé olé).

Soms hoor ik ouders verzuchten dat hun kind écht niet alleen kan spelen en dat het altijd iets samen wil doen. Dat kan deels te maken hebben met het feit dat je als ouder ook altijd gehoor geeft aan de vraag van je kind om iets samen te doen, of als hij zich verveelt, dingen voor hem gaat verzinnen.

Des te meer jij voor je kind verzint of invult, des te minder hoeft hij zelf na te denken. Dat zorgt er niet voor dat zijn eigen creativiteit wordt aangezwengeld en bovendien wordt hij op die manier afhankelijk van het feit dat jij wel wat gaat verzinnen. Dat is hij dan zo gewend, wel zo makkelijk natuurlijk.

Vervelen is juist goed, daaruit komen de beste ideeën voort. Dat zeg je natuurlijk niet tegen je kind, maar je denkt het stiekem wel. En houd die gedachte vooral goed in je hoofd als je kind vraagt om aandacht omdat hij zich verveelt. Want dat voorkomt dat je hele programma’s gaat verzinnen of zelf je kind gaat vermaken. Dat kan hij namelijk heel goed zelf, echt.

En toch is het fijn als het zelf spelen en samen spelen een beetje in evenwicht is. Want je kind die vervelingsruimte gunnen, neemt niet weg dat je als ouder ook vaak genoeg wél even meedoet, want dat versterkt de band die je met je kind hebt. Echte aandacht voor elkaar is namelijk de ondergrond van elke goede relatie. En die band met je kind ontstaat niet zomaar vanzelf, daar moet je wel wat voor doen als ouder. Aanwezig zijn, echte interesse tonen, naar elkaar luisteren en vooral ook veel lol hebben samen, dus ja, doe af en toe gezellig mee. En gun daarnaast je kind ook de momenten waarop hij zelf op toffe ideeën kan komen en daar vervolgens trots op kan zijn, olé!