Foto’s in Bibliotheek: Hawa gefotografeerd door haar taalcoach

Algemeen
Foto's van Hawa zijn vanaf 11 september te zien in de bibliotheek.
Foto's van Hawa zijn vanaf 11 september te zien in de bibliotheek. (Foto: Peter Hardewijn)

PURMEREND - Als Peter Hardewijn taalvrijwilliger wordt, komt hij in contact met Hawa uit Soedan. Ze ontmoeten elkaar op het NL plein van Bibliotheek Waterland om de Nederlandse taal te oefenen. Uit hun ontmoetingen ontstaat een boek over Hawa’s leven. Peter schrijft haar levensverhaal op en fotografeert haar op plekken die belangrijk voor haar zijn. De foto’s van Hawa hangen vanaf zondag 11 september in Bibliotheek Waterland in Purmerend. Deze dag is tevens de feestelijke opening van het nieuwe bibliotheekseizoen.  

Peter: “Tijdens ons eerste gesprek zegt Hawa dat ze beter wil leren schrijven. Ik stel voor dat ze haar verhaal op papier zet. Ze reageert enthousiast en zegt dat ze een boek wil maken.” Daar wil Peter haar wel bij helpen als hij ook foto’s van haar mag maken. Dat vindt ze goed. Bij de eerste foto houdt ze haar telefoon voor haar gezicht, op de selfiestand. “Ik moet even kijken of ik er goed uitzie”, lacht ze.  

Bewonderenswaardig

“Ik vind het bewonderenswaardig dat Hawa ons alfabet heeft geleerd, maar haar handgeschreven teksten kon ik niet gebruiken. Als taalvrijwilliger merk ik pas echt hoe moeilijk de Nederlandse taal is, hoe ingewikkeld het is om uit te leggen wat je bedoelt. Vooral schrijven is lastig.” Daarom stelt Peter voor om haar te interviewen. Ze komen regelmatig bij elkaar en langzaamaan ontstaat er een verhaal. Soms met wat hulp van zijn Marokkaanse slager Hassan om beter te kunnen begrijpen wat Hawa wil zeggen.  

Mooi beeld

Ondertussen fotografeert Peter Hawa in de Wereldtuin in Westbeemster, in de Bibliotheek van Purmerend, in het Anne Frankhuis en bij Vluchtelingenwerk waar ze vrijwilligerswerk doet. Ook haar dochter Heba komt op de foto en hij fotografeert foto’s uit haar album. Zo ontstaat een mooi beeld van Hawa’s leven in Purmerend. 

Allebei aanwezig

Peter Hardewijn en Hawa zijn op 11 september van 13:00 tot 15:00 uur aanwezig in Bibliotheek Waterland in Purmerend tijdens de grote opening van het seizoen. 

De foto’s hangen vanaf 11 september in Bibliotheek Waterland in Purmerend en reizen daarna door naar de vestigingen in Edam, Volendam en Landsmeer.