Tenten in Purmerend

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Chris de Vries)

Ik ben nu van middelbare leeftijd, maar op de middelbare school had de vader van een klasgenoot een klein tentenverhuurbedrijf. Het credo van de zakenman was ‘Een tent is nooit permanent’. Tegenwoordig is het bedrijf wereldmarktleider in de tentenverhuur en zit mijn klasgenoot in de directie. Vanuit Alkmaar reist hij de hele wereld over en ik zit in Purmerend. Zo kan het gaan in het leven. En toch is een tent de rode draad die ons nog enigszins verbindt. Immers met 25 evenementen en andere activiteiten staan er jaarlijks veel tenten in Purmerend. Het zijn er zoveel dat je soms moet opletten welke tent je binnenstapt. Denk je naar een bierfeest te gaan en je stapt in de verkeerde, heb je zomaar een wattenstaafje in je neus. Ook bijzonder is de tent voor genodigden bij de kortebaandraverij, die heet vanaf nu terecht de Jan Kuiper Lounge.

En dan de tenten die voor vluchtelingen gebouwd gaan worden op de Baanstee Noord, deze worden daar neergezet door de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Er is weerstand omtrent deze operatie maar bekijk het eens van een andere kant. Het COA is een overheidsorganisatie die asielzoekers opvangt, begeleidt en verplaatst door het land, een soort NS dus. Zie het COA als een bedrijf en dat verklaart de plaats in Purmerend. De locatie is een opgespoten bedrijventerrein in the middle of nowhere and not in my backyard om maar een paar Engelse termen te gebruiken. Het huisvest 450 gasten zonder dat er een boom voor gekapt hoeft te worden verder is het goed voor de facilitaire werkgelegenheid en hebben toeleveringsbedrijven er verdienste van.

Het kan u niet ontgaan zijn dat Don Bijl onze gemeente in de functie van burgemeester heeft verlaten. Aan de hand van enkele voorbeelden wil ik schetsen wat hij voor persoon was als burgemeester. In elk gesprek dat hij voerde zag ik dat hij tijdens dat gesprek al zat te denken hoe hij vanuit zijn functie kon bijdragen aan het gevraagde. Dat heeft hem veel goodwill opgeleverd bij het verenigingsleven in de stad. Ook heb ik meegemaakt dat hij na afloop van een gesprek mij vroeg mee te gaan door de gangen van het stadhuis. Hij ging rechtstreeks op een ambtenaar af, haalde hem uit zijn dagdroom en gaf hem opdracht iets voor mij te regelen. Ik was aangenaam verbaasd en wat een korte lijntjes! Don ten voeten uit. Een ander voorbeeld is dat Don Bijl het vizier, als burgervader, op de de gemeenschap scherper had staan dan zijn politieke partij vanuit Den Haag. Het gevolg was dat hij brak met de partij met de quote: “Een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel” een samen-denk-werking werd na bijna 50 jaar beëindigd.

Vorige week op zijn laatste officiële werkdag trof ik hem in een tent met vluchtelingen uit Oekraïne, ook voor hen was hij een burgemeester met open armen. 

Maar zoals de oude tentenverhuurder als zei, een tent en ook een burgemeester zijn niet permanent, ook niet in Purmerend. Het lijkt wel een Sinterklaasgedicht. Ik wens Don Bijl een behouden vaart in zijn geliefde Friesland. Het ga u goed! 

CHRIS DE VRIES