Foto- en filmavond over Purmerendse groente- en melkboeren

Algemeen
Groenteboer Jacob Kersloot (rechts) en familie in de Willem Eggerstraat.
Groenteboer Jacob Kersloot (rechts) en familie in de Willem Eggerstraat. (Foto: VHP)

PURMEREND - Op woensdag 15 februari is er vanaf 20.00 in ‘t Stamhuis, aan de Kerkstraat 11, een foto- en filmavond over Purmerendse groente- en melkboeren van weleer. De avond wordt georganiseerd door de Vereniging Historisch Purmerend. De presentatie is van Ber de Lange, zelf afkomstig uit een bekend voormalig Purmerends groenteboerengeslacht. 

In Purmerend waren er vanaf begin 1900 groenteboeren aan het werk. Een hond trok de kar waarmee ze met hun koopwaar langs de deuren gingen. In de jaren ‘50 telde Purmerend zeker vijftien groenteboeren met een winkel. Ber de Lange maakt samen met de bezoekers van de avond een rondje door ons ‘stadje’ aan de hand van foto’s van deze winkeliers en hun winkels.

Daarop zijn ook fraaie straatbeelden te zien van Purmerend in vroeger tijden. Na de pauze komen de melkboeren van Purmerend aan bod. Als extraatje wordt nog een prachtig fotofilmpje van 10 minuten vertoond over de spectaculaire verplaatsing van het marktmeesterhuisje op de Koemarkt (2018). Kortom, een mooi programma met prachtige foto’s over twee ‘oude’ beroepen in Purmerend.

Let op: het is vrije inloop. Kom bijtijds want vol is vol. Leden van de VHP hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang en zij mogen ook nog iemand meenemen. Niet-leden betalen € 3,50.