Netjes is anders

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Planologie, architectuur, sociale demografie, het zijn van die studies die ik allemaal heb gemist. Gelukkig zegt mijn omgeving me dat ik in het algemeen over een voldoende dosis gezond verstand beschik. Daar doe ik het maar mee.

Onlangs schreef ik op deze plek over het gedoe over de basisschool in Zuidoostbeemster. In de Zuidoost heeft de woningbouw om zich heen geslagen en er is voorlopig nog geen eind in zicht van die groei. Mooi, zou je zo zeggen. Er is immers in ons land een grote behoefte aan woonruimte en dus is die nieuwbouwwijk zeer welkom. Zo moet het gemeentebestuur van Beemster ook gedacht hebben.

Bovendien, woningbouw levert geld op voor de gemeente. Waar de Beemsterbestuurders echter geen rekening mee hebben gehouden (ze hebben er ook niet voor doorgeleerd) is dat woningen ook bewoners opleveren. Jonge gezinnen. En dus moet je ruim tevoren goed nadenken over voorzieningen als scholen, sportzaal, huisartsenpost, speelruimte enzovoort. Oeps … vergeten!

De basisschool barst uit zijn voegen en er komt nu ook nog een 2e school bij. In de nieuwbouwwijk is kennelijk geen rekening gehouden met de bouw van een school. Ruimte is er dus niet, niemand wil een school in de achtertuin en dus zijn de rapen gaar. De gemeenteraad sprak over een duivels dilemma. Terecht! Maar ook een vorm van ‘boter op het hoofd’. Zou er werkelijk niemand geweest zijn die gedacht heeft: o ja, een school, waar zetten we die neer?

Schooldirectie is niet blij, evenals het buurthuis. Het wordt een hele krappe bedoening daar bij de Bloeiende Perelaar. Acht noodlokalen op het schoolplein. De noodvoorziening zal er niet langer staan dan ‘slechts’ acht jaar, zegt de wethouder. Eerst zien dan geloven. Zeker is dat een hele generatie basisschoolleerlingen uitsluitend in de noodlokalen les gaat krijgen. Tenzij … tenzij bezwaarmakers alsnog hun gelijk halen.

Ergerlijk is dat de gemeente pas vorige week de knoop doorhakte. Schooldirectie, meesters, juffen, leerlingen, hun ouders én buurtbewoners op vakantie. Om juist dan iedereen per brief te informeren over het besluit, doet mij denken aan het zagen aan de boom van de buren terwijl die op vakantie zijn.

Netjes is anders.