Ruimte krijgen om te praten

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Soms heb je van die gesprekken waarin je eigenlijk niet zo heel veel hoeft te zeggen. Je begrijpt elkaar en paar woorden zijn genoeg. En soms heb je gesprekken waarin je niets hoeft te zeggen, gewoonweg omdat je niet aan het woord komt of omdat een ander voor je praat.  

Laatst zag ik dat van dichtbij gebeuren. Het was een jongetje van een jaar of zeven en ik was met hem in gesprek. Althans, dat dacht ik, want iedere keer als ik hem iets vroeg, kreeg ik antwoord van zijn moeder. In het begin zag ik nog dat hij zijn mond open deed om te antwoorden, maar zij was sneller en gaf antwoord voor hem. Nadat dat een paar keer was gebeurd, want ik bleef stug doorpraten tegen hem, zag ik dat hij niet eens meer zijn mond opendeed om nog een poging te wagen, maar dat hij eigenlijk al automatisch naar zijn moeder keek, want die ging vast wel weer antwoord geven.  

Ik praat over het algemeen snel en veel en ik ben een denker, dus ik zit veel in mijn hoofd. De weg van mijn woorden van hoofd naar mijn mond is dus kort. Anderen, die juist meer in hun gevoel zitten, en dus bij hun buik in de buurt, want daar huist dat gevoel, die doen er langer over om die woorden hun mond uit te laten komen: de weg is gewoon langer vanaf je buik.  

Gevoelsleven

Kinderen zitten sowieso nog meer in hun gevoelsleven. Als je klein bent, ben je bezig langzaamaan grip op de wereld te krijgen. Dat doe je door te ervaren, te ontdekken en vooral door te voelen. En daar woorden aangeven is best lastig, vooral omdat je als kind nog niet zo’n grote woordenschat hebt. Dus ben je langer aan het zoeken om de juiste woorden te vinden of om zinnen te vormen. Er is zoveel gaande in dat kleine hoofdje, dat kost gewoon tijd.  

Even tijd nodig

Wanneer je gaat invullen en kinderen de ruimte ontneemt om zelf antwoord te geven, doe je ze te kort. Het kan heel goed zijn dat jij onrustig wordt van het feit dat je kind niet meteen antwoord lijkt te geven op een vraag van iemand anders, maar dat is jouw probleem. Er is even tijd nodig, gun je kind die tijd. Want dan leert hij om te communiceren, met anderen om te gaan, zijn mening te geven en voor zichzelf op te komen.

En ja, daar heb je geduld voor nodig. Want dat kan best even duren soms. Maar als je blijft invullen, dan kun je heel lang wachten.

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.com