Show van Roberto Jacketti & The Scooters gaat alle kanten op

Cultuur
Foto uit vroegere tijden van Roberto Jacketti & The Scooters.
Foto uit vroegere tijden van Roberto Jacketti & The Scooters. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Bezoekers van de show van Roberto Jacketti & The Scooters, op zaterdag 20 april in theater de Purmaryn, kunnen zich opmaken voor een verrassend avondje uit. Zoveel is zeker als deze krant zijn oor te luister legt bij bandleider en zanger Roberto Jacketti oftewel Eric van der Hoff. “Het wordt een avond waarvan niemand, ook wij niet, het verloop kennen. Dat is zo leuk aan deze tour; geen avond is hetzelfde. Met veel interactie met het publiek. En het optreden in de Purmaryn is extra bijzonder omdat het het laatste van de tour is”, licht Van der Hoff een tipje van de sluier op.

Ruim twee uur genieten van ‘40 jaar na I Save The Day’

Met de show ‘40 jaar na I Save The Day’, het nummer dat het leven van de band destijds voorgoed een andere wending gaf, gaat Roberto Jacketti & The Scooters terug in de tijd. Volgens Eric van der Hoff is het uitgebreide lezing van de jaren ‘80. “Uiteraard komt er veel muziek aan te pas, maar we spelen ook een kwis en komen terug op het nieuws van toen. We beginnen elke avond zonder verwachtingen en telkens wordt het een klapper. Een bezoeker van onze show in Roermond sloeg de spijker op de kop door te zeggen: ik weet niet hoe ik deze show moet noemen, maar het is mooi. Ik ben ook heel benieuwd wat Angela Groothuizen van de avond vindt. Zij ontdekte ons destijds en zit op 20 april in de zaal.”

Populairste band

De rode draad van de show is dat vijf mannen van 50+ hun zolder aan het opruimen zijn en stuiten op herinneringen aan de jaren 80 waar ze als jonge jongens speelden in een band die drie jaar op rij werd uitgeroepen tot meest populaire band van Nederland. Na 9 jaar besloten de vrienden de band op te heffen om ieder hun eigen weg te gaan. Ze delen verhalen uit die roemruchte jaren 80 en vertellen waar het leven ze na hun Europese hit ‘I save the Day’ gebracht heeft. Wat was het dat deze jongens aan elkaar bond en wat was het waardoor de band stopte? Wat doen ze nu en zijn ze gelukkig? De brandende vraag bij deze mannen, waarvan er al enkele opa zijn, is of ze nog één keer op tournee zullen gaan om aan hun kinderen en kleinkinderen te laten zien dat ze vroeger echt wel hip waren.

Van der Hoff: “We proberen wel naar vaste ijkpunten toe te werken, maar de praktijk is dat het regelmatig alle kanten op gaat. De jongens uit de band weten het dan ook niet en lachen zich slap. Aan de andere kant is juist dát het grappige van de avond. En dat zal op 20 april in Purmerend niet anders zijn.” De man die Roberto Jacketti in hoogsteigen persoon is kent Purmerend trouwens op zijn duimpje. “Ik ben in West Graftdijk geboren en ging vroeger elke dinsdag naar de markt in Purmerend. Mijn tante woonde er. Ik ken trouwens ook veel kroegen in de stad.”

Na het optreden in Purmerend gaan alle leden weer hun eigen weg. Als Roberto Jacketti & The Scooters zullen ze alleen nog twee keer per jaar voornamelijk op festivals te zien en te horen zijn. Tot slot nog dit: in de programmering van de Purmaryn staat dat de show ‘40 jaar na I Save The Day anderhalf uur duurt. Daar steekt Eric van der Hoff zijn handen niet voor in het vuur. “Het loopt regelmatig uit en ik denk dat het publiek rekening moet houden dat ze na twee uur en een kwartier buiten staan.”

Voor de kaartverkoop ga naar de website www.depurmaryn.nl