Grote delegatie Purmerenders op Keezen-toernooi Texel

Nieuws
De deelnemers uit Purmerend hadden tussen de spellen door tijd voor een fotootje.
De deelnemers uit Purmerend hadden tussen de spellen door tijd voor een fotootje. (Foto: Rodi Media/JB)

TEXEL/HOORN - De evenementenhal van vakantiepark De Krim in De Cocksdorp (Texel) was afgelopen weekend stampvol met deelnemers aan het Open Keezen Texel Toernooi. Met liefst 518 inschrijvingen was het evenement, dat voor het 12e jaar werd gehouden, vol geboekt. Onder de deelnemers een flinke delegatie uit Purmerend. De overeenkomst tussen hen is dat zij het spel een keer in de maand op woensdag bij Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt spelen. Met heel veel plezier. 

Purmerendse deelnemers spelen het spel eens in de maand bij Proeflokaal Bakker

Marion Hamerling, Adinda Smith, Gina Hop, Inge Stapert, Jolanda Wellerdieck en Petra van Winkel, Kees Kasbergen en Albert van Zummeren, Edith Wiersma en Piet Nieuwenhuis, alsmede de koppels Jeroen/Ellen en Pablo/Gwenny hadden het zichtbaar naar hun zin in de bomvolle evenementenhal op het waddeneiland. De Keezers van Proeflokaal Bakker werkten hun partijen met wisselend succes af. Marion Hamerling en Adinda Smith, die onder de naam De Grobbebollen speelden, kwamen met een 8ste plaats (van de 259 koppels) het beste uit de bus. Het duo Keez-ze-erin werd overal 13e en was op zaterdag zelfs de dagwinnaar. Kees Karsbergen en Albert Zummeren deden het ook zeker niet slecht, zij eindigden op plaats nummer 70. Het tweetal Keez-ze-eraf eindigde op de 97ste plaats. Petra van Winkel en Jolanda Wellerdieck eindigden als 199ste en Inge Stapert en Gina Hop moesten genoegen nemen met de 231ste plaats.  

Tekst gaat verder onder de foto   


De evenementenhal op Texel was bomvol. Keezen wordt alsmaar populairder. (Foto: Rodi Media/JB)

Keezen is in de achterliggende jaren niet alleen gegroeid tot een van de populairste spellen in ons land. Ook qua merchandising breekt het spel het ene record na het andere. Blijkt uit het verhaal van Dirk-Jan Steen, die met zijn partner Evelien de Bruijne, Rick van den Berg en Peter Bockses al jaren het mega-toernooi op Texel organiseert. Steen, van beroep graficus, startte in 2007 met het ontwikkelen van Keez-borden. In de loop der jaren heeft hij diverse varianten van het Keez-spel bedacht en doorontwikkeld. Met als resultaat dat er nu verschillende houten borden op de markt zijn, die al dan niet met losse puzzelstukjes aan elkaar te bevestigen zijn. “Ik heb hier mijn beroep van kunnen maken. Weet je dat ik mijn eerste Keez-bord in een gebaksdoos verkocht. Het leuke is dat we het als familie doen. Samen met vrienden en bekenden helpen ze om de vele toernooien in goede banen te leiden”, aldus Dirk-Jan Steen.

In 20212, toen het toernooi voor de eerste keer op Texel werd gehouden, deden 60 mensen mee. Tijdens de 12e editie moest de inschrijving worden gestopt bij 518 Keezers. Afgelopen weekend deden zelfs koppels uit Engeland en Duitsland mee. De inschrijving voor volgend jaar is onlangs geopend. Steen: “In 2025 doet een ploeg van 50 Noren mee aan het toernooi. En zo breidt de olievlek zich steeds verder uit. En er is niet alleen interesse vanuit Europa. Inmiddels is Keezen ook in Australië in populariteit aan het groeien. Ik heb de eerste bestellingen voor borden binnen”, aldus Dirk-Jan Steen tot slot.

Volgend jaar is het Open Keezen Texel Toernooi op 7, 8 en 9 maart. Opnieuw zal onder de deelnemers een grote afvaardiging uit Purmerend zijn. 

JOHN BONTJE