Prinsenstichting trekt stekker uit Brownies&downieS

Nieuws
Vorig jaar, bij de opening van Brownies&Downies in Heel Europa, leek het allemaal nog zo mooi. Op 1 juli valt het doek.
Vorig jaar, bij de opening van Brownies&Downies in Heel Europa, leek het allemaal nog zo mooi. Op 1 juli valt het doek. (Foto: Chris de Vries)

PURMEREND - Enkele dagen nadat bekend werd dat Brownies&downieS in Heel Europa per 1 juli van dit jaar definitief gaat sluiten, vechten boosheid en onbegrip nog steeds om voorrang bij begeleiding en cliënten/medewerkers van het restaurant, dat wordt gerund door personeel met een verstandelijke beperking. De klap na de onheilstijding bracht en brengt veel emoties teweeg bij direct betrokkenen.

Acht jaar geleden startte het concept aan de Koemarkt. Jaren later ging het verder onder de paraplu van Prinsenstichting. Vorig jaar verhuisde Brownies&downieS naar de ruimte van voorheen Grand Café Heel Europa. Met veel succes, want de bezettingsgraad is hoog. Vanaf de zomer krijgt het pand echter een nieuwe functie in de vorm van een laagdrempelige voorziening voor de buurt.

De personeelsleden beschouwen werken bij Brownies&downieS als hun grote passie en stralen tijdens hun werk plezier uit, hetgeen veel bezoekers enthousiasmeert en stimuleert om juist daar even op te steken of ‘s avonds te gaan eten. Dat aanvankelijke plezier heeft sinds vorige week een flinke deuk opgelopen. Er heerst grote verslagenheid. En niet alleen bij het personeel. 

Grote schok

“Het is echt een grote schok. We kregen een week voor de informatieavond een uitnodiging vanuit het management. Wij speculeerden er volop op los, benieuwd naar wat ons verteld zou worden. Zou het gaan over de toekomst of misschien een andere bestemming? Wij waren alleen maar bezig met de vraag wat ze wilden communiceren”, vertelt een van de ouders. 

Hij gaat verder: “Het is verschrikkelijk voor al die mensen die er werken waaronder onze zoon. Zijn hele wereld stort in, want het betekent dat hij zijn vrienden gaat missen. Zo ziet hij dat namelijk. Tegenstrijdig in het verhaal is dat de manager/bedrijfsleider eerder nog trots vertelde dat de vestiging in Purmerend als beste van alle Brownies&downieS in Nederland presteerde. Dat is ook niet gek, want het restaurant zat altijd vol. Hij zei daarna wel dat er geld bij moet vanwege de toenemende kosten van producten, personeel enzovoorts.”

Brief

Daags na de informatieavond kregen alle ouders, cliënten, verwanten en begeleiders een brief van Ramon Stavast (strategisch manager). Hierin stelt hij dat met de samenwerkingspartners in Heel Europa wordt nagedacht over een andere invulling van de begane grond. Om beter aan te kunnen sluiten bij de behoefte van de wijk speelt het wijzigen van de dagbesteding hierin een rol. Het impliceert dat we ons huidige aanbod in de vorm van Brownies&downieS stapsgewijs veranderen om tot een aangepast dagbestedingsaanbod te komen dat beter past bij het gezamenlijke aanbod dat wij willen bieden in de wijk.

De eerste stap in die richting is meteen al een grote, want met ingang van 2 april is Brownies&downieS ‘s avonds gesloten. Daarmee wordt ook afscheid genomen van de avonddiensten en dus de koks.     

De komende tijd worden de werknemers uitgenodigd voor een individueel gesprek waarin bekeken wordt wat ze in de toekomst nog kunnen gaan doen, bijvoorbeeld een andere manier van dagbesteding. 

Bemoeienis van wethouder

Inmiddels heeft de gemeente zich bij monde van wethouder Natalie Saaf met de zaak bemoeid. Zij gaat na het weekend in gesprek met de Prinsenstichting, om zich ervan te overtuigen dat de organisatie er alles aan heeft gedaan om Brownies&downieS overeind te houden.