60 jaar liefde vanaf de schaatsbaan

Nieuws
Giorgio en Ria werden gefeliciteerd door burgemeester Van Selm.
Giorgio en Ria werden gefeliciteerd door burgemeester Van Selm. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Het echtpaar Emelli-Oud werd afgelopen vrijdag gefeliciteerd door burgemeester Ellen van Selm: op zondag 14 april waren Giorgio (83) en Ria (80) namelijk 60 jaar getrouwd. 

Het echtpaar heeft elkaar leren kennen tijdens het schaatsen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Als Ria viel tijdens het schaatsen, kwam Giorgio haar helpen. Na afloop vroeg Giorgio of hij haar naar huis mocht brengen. Hij dacht dat ze het hele stuk met de tram was gekomen, want stiekem had hij Ria op de heenreis al gezien. Wat Giorgio niet wist, was dat Ria alleen het laatste stukje met de tram was gekomen omdat ze de weg op de fiets niet precies wist. Giorgio bracht Ria achterop de fiets naar huis. 

Van Amsterdam naar Purmerend

Het echtpaar heeft eerst in Amsterdam gewoond. Ria woonde daar in een gedeelte van de woning achter de kapsalon waar ze werkte. Nadat hun dochter daar werd geboren, werd dat huis te klein en zijn ze verhuisd naar Purmerend. Giorgio en Ria hebben een dochter en een zoon, drie kleindochters en twee achterkleinkinderen.

Werk

Giorgio moest eigenlijk in Italië in dienst gaan, maar dat wilde hij niet. Hij is toen naar Nederland gekomen omdat hij hier werk kon krijgen op de NDSM-werf als machinewerker. Eigenlijk was hij technisch tekenaar van machines en onderdelen. Later heeft hij zijn beroep als technisch illustrator kunnen oppakken als zelfstanding ondernemer. Hij heeft voor grote bedrijven gewerkt, onder andere in de ruimtevaart. Naast de zorg voor het gezin en huishouden is Ria haar hele leven lang kapster geweest. Eerst in loondienst en later in haar eigen salon.

Hobby’s

Als hobby heeft Giorgio tot zijn 81ste altijd gesurft. Ria heeft 25 jaar lang gesport in De Gors. Ze heeft ook altijd kleding gemaakt en doet nog steeds naaiklusjes voor de kinderen.

Omdat Ria pasgeleden 80 is geworden en dat groots is gevierd, wordt er nu geen feestje gegeven.