Anja Schouten stemt op Bovenmolen G

Algemeen
Anja Schouten stemt op Bovenmolen G.
Anja Schouten stemt op Bovenmolen G. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

SCHERMERHORN/ALKMAAR - Een geldprijs die hard nodig is. De Schermer Molens Stichting hoopt een bedrag te winnen van 75.000 euro voor het herstel van Bovenmolen G. De molen is één van de vijf genomineerden voor de landelijke molenprijs. De stemcampagne is woensdag 8 september gestart en burgemeester Anja Schouten bracht de eerste stem uit.

“Natuurlijk voor Bovenmolen G,” zegt de burgemeester enthousiast. “We hopen dat alle inwoners die zich betrokken voelen bij de molens gaan stemmen. Door mee te stemmen zorg je er niet alleen voor dat de molenprijs naar de Schermer gaat maar toon je ook je betrokkenheid bij deze roemruchte molen. In het verre verleden zorgde deze molen en vele met hem voor droge voeten. Een thema waar we sindsdien nog steeds of misschien wel weer dagelijks mee bezig zijn. De molens zijn toch van ons allemaal?”

Kosten

Mocht de Stichting het bedrag winnen, dan wordt dit gebruikt om de afgebroken wiek te herstellen, evenals de schade die aan de kap is ontstaan door de breuk van de roede. De schade ontstond 6 juli dit jaar tijdens een stevige wind. De restauratie kosten gaan in de richting van een ton en de verzekering dekt deze kosten niet. 

Stemmen

De Molenprijs is een samenwerking van de VriendenLoterij en de vereniging De Hollandse Molen. Om de prijs te winnen moeten zoveel mogelijk mensen stemmen op Bovenmolen G. Dit is de eerste molen aan de Molendijk bij Schermerhorn, bewoond door Fred Oudejans, de beheerder van de Museummolen. De voor het herstel van deze molen te winnen hoofdprijs is € 75.000,- en iedere stem levert sowieso één euro op. Bovenmolen G is de enige overgebleven bovenmolen van een grotendeels verdwenen molengroep tussen Schermerhorn en Ursem en diende oorspronkelijk voor het droogmalen van de Schermeer. 

Stemmen kan op www.molenprijs.nl/BovenmolenG. Dit kan tot 1 oktober 12.00 uur. De prijsuitreiking is op woensdag 13 oktober.