Gehuld in historische kleding
Gehuld in historische kleding ((Foto: aangeleverd))

Groot feest tijdens Alkmaars Ontzet

Door Lisette Kreijger

ALKMAAR - "Wat zien jullie er prachtig uit!" zei een toevallige voorbijganger, die de twee mannen met historische kleding passeerde.

De twee bestuursleden van de 1 aprilvereniging wisten tijdens Alkmaars Ontzet de aandacht te trekken van de voorbijgangers op het Canadaplein. Eén van hen liet weten: "Het was leuk vandaag. Het is fantástisch om te zien hoe andere steden dit doen. Vanochtend waren wij naar een concert in de Grote Kerk geweest, ter de herdenking van Alkmaars Ontzet. Dit was heel indrukwekkend." De twee kwamen uit Briel en gaven aan elk jaar op 1 april in hun woonplaats rond te lopen in deze kledij. Op die dag, in 1572, werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en dat wordt nog altijd jaarlijks gevierd daar.

Trekpleisters

De muziek en de zuurkooltent op het Canadaplein zijn duidelijk echte trekpleisters, mensen staan in de rij om allemaal van een heerlijke maaltijd te genieten. Diverse winkels hebben in hun winkelruit de boodschap: "Wij zijn vandaag de stad ontvlucht wegens Alkmaars ontzet!" Er is een dweilorkest aanwezig dat bekende liederen speelt, zoals het nummer "Viva la Spania".

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten