Boerenkoolmaaltijd Rotaryclub Alkmaar voor Voedselbank

Algemeen
Harry van de Kuijt, voorzitter Rotaryclub Alkmaar overhandigt het eerste boerenkoolmaaltijdpakket aan Emile Roemer.
Harry van de Kuijt, voorzitter Rotaryclub Alkmaar overhandigt het eerste boerenkoolmaaltijdpakket aan Emile Roemer. (Foto: Natasja van der Woude)

ALKMAAR - Rotary Alkmaar organiseert vrijdag 27 november een bijzondere editie van de jaarlijkse Boerenkoolmaaltijd. De opbrengst van het evenement gaat naar de Voedselbank Alkmaar. Waarnemend burgemeester Emile Roemer ontving het eerste boerenkoolpakket uit handen van Harry van de Kuijt, voorzitter van de Rotaryclub Alkmaar 

Deelnemers krijgen een pakket met ingrediënten voor boerenkoolstamppot en een fles bijpassende wijn thuisbezorgd om zelf te bereiden en te nuttigen. Vanaf 19.30 uur krijgen zij een uniek virtueel programma voorgeschoteld.

Traditie

De Boerenkoolmaaltijd is een traditie binnen de Rotaryclub Alkmaar die zijn ontstaansgeschiedenis ontleent aan de Tweede Wereldoorlog, waarin de leden van de club niet openbaar bij elkaar mochten komen. In 1943 werd het idee geboren om voor de kerst een Boerenkoolmaaltijd met echte worst en als nagerecht een echte pudding op tafel te zetten. Sinds de jaren ’70 is de Boerenkoolmaaltijd een vast onderdeel van het programma van de Rotaryclub Alkmaar.

Vrijheid en vriendschap

Het programma is interactief en staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid en 75 jaar vriendschap tussen de steden Bath en Alkmaar. Chris Davies, president van de Rotary in Bath, neemt de kijkers mee in het verhaal van het Barrel Organ. Met dit orgel werd in de Tweede Wereldoorlog in Bath geld ingezameld voor behoeftige kinderen in Alkmaar. Het orgel is onlangs gerestaureerd en draait weer volop. De voorzitter van de Voedselbank, Jules Emmaneel, licht toe waarom het werk van de voedselbank te allen tijde, maar juist nu in crisistijd, zo noodzakelijk is. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong verzorgt een muzikale bijdrage. De bijeenkomst wordt afgesloten met een inspirerende bijdrage van de burgemeester van Alkmaar. De Boerenkoolmaaltijd is toegankelijk voor leden van Rotaryclubs in Alkmaar en omstreken. Zij hebben hiervoor een uitnodiging gekregen.