Proeven van Alkmaars Goud

Algemeen
Alkmaars Goud in de maak.
Alkmaars Goud in de maak. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een échte Alkmaarse kaas. Daar werkt Het Alkmaars Kaasgenootschap volop aan en zaterdag 28 november kan er eindelijk geproefd worden, want de eerste proefkaas van Alkmaars Goud wordt dan uitgereikt aan alle ‘certificaathouders’ en wethouder Pieter Dijkman. Deelnemers kunnen de kaas proeven en keuren.

Vanwege de corona-maatregelen wordt dit niet als een feestje gevierd onder het genot van een lekkere port met een grote groep certificaathouders, maar worden de kilo’s uitgedeeld in een soort drive-through op het parkeerterrein van de Schot Groep in Alkmaar. De kaas wordt voorlopig uitgedeeld onder de naam ‘Alkmaars Goud Proefkaas 2020’. Het woordje proefkaas gaat er pas af als de Alkmaarders vinden dat het de naam Alkmaars Goud verdient. De organisatie houdt rekening met een langere periode proeven, beoordelen en verbeteren. Dan pas krijgt de kaas ook z’n bijzondere zeskantige vorm.

De kaas is volgens de makers gemaakt volgens een nieuw te ontwikkelen uniek recept en de melk komt van koeien uit de zes oudste polders rondom Alkmaar. Hierbij zijn onder meer de studenten van het Clusius College en HAS betrokken. Meer informatie op www.alkmaarsgoud.nl of op de Facebookpagina van Alkmaars Goud.

Het Alkmaars Kaasgenootschap werkt aan het echte Alkmaarse kaas.