De Vest onderdeel van wereldwijde theateractie

Algemeen
Thijs Prein, winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Podiumkunsten 2020, speelt de voorstelling in Alkmaar.
Thijs Prein, winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Podiumkunsten 2020, speelt de voorstelling in Alkmaar. (Foto: archief)

ALKMAAR - Omdat het zaterdag 13 maart precies een jaar geleden is dat de theaters moesten sluiten vanwege corona houden theaters in meer dan zestig landen een gezamenlijke actie. Deze dag wordt om 20.00 uur de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ uitgevoerd. Theater De Vest doet mee aan deze wereldwijde actie. Thijs Prein, winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Podiumkunsten 2020 speelt de voorstelling in Alkmaar.

Livestream gratis te volgen

Zestig landen vieren de kracht van theater een jaar na de coronasluiting. De voorstelling ‘Wit Konijn, Rood Konijn’ wordt gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. In Nederland stappen acteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Thijs Prein het toneel op om het stuk te spelen. Via www.taqatheaterdevest.nl is de voorstelling gratis via een livestream te volgen. 

Internationale theaterhit

De tekst van ‘Wit Konijn, Rood Konijn, de internationale theaterhit van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour, zit in een verzegelde envelop. De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop en met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. ‘Wit Konijn, Rood Konijn’ symboliseert een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. 

Schrijver

De voorstelling van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour is gebaseerd op zijn waargebeurde verhaal: hij ontmoette een werknemer van Aurora Theater Berlijn en vertelde hem dat hij niet beschikte over een paspoort omdat hij weigerde militaire dienst te vervullen. Om zijn werk voor een publiek te krijgen had hij een toneelstuk bedacht zonder regisseur, decor of repetities. De werknemer van Aurora producties hielp hem vervolgens om 10 jaar geleden een show met dit onderwerp te produceren. Deze werd uitgebracht op het Edinburgh Fringe en is inmiddels in 30 talen vertaald.