Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen.
Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen. ((Foto: aangeleverd))

Bijenhotels op twintig Alkmaarse schoolpleinen

ALKMAAR - Op twintig schoolpleinen in Alkmaar heeft Natuurgids Alkmaar gratis bijenhotels afgeleverd. Het doel van de bijenhotels is om kinderen kennis te laten maken met wilde bijen en hun leefomstandigheden.

Bijenhotels zijn houten nestkasten met gangetjes. Deze bieden schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan wilde bijen, maar ook aan andere insecten. De wilde bij wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd terwijl ze heel belangrijk zijn voor de voedselproductie. Zonder hen groeien bijvoorbeeld groente en fruit niet.

Observeren van metselbijen

De metselbijenkasten die op de scholen en bso's geplaatst zijn, lenen zich uitstekend om metselbijen te observeren. Deze kast is voorzien van doorzichtige buisjes, waarin de bijen zich kunnen inmetselen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant open te maken. Metselbijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk. Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen (zie foto).

Bijenles en bloemzaadjes voor de leerlingen

In combinatie met het bijenhotel konden scholen via Natuurgids Alkmaar een bijenles boeken van bijenspecialist en natuurdocent Ynske Hoekstra van MEC Alkmaar Natuuronderwijs. Deze gastles is mogelijk gemaakt door gemeente Alkmaar. Natuurgids Alkmaar levert bij elk bijenhotel biologische bloemzaadjes (bijenmengsel) om op het schoolplein te zaaien. Provincie Noord-Holland maakt de plaatsing van de bijenhotels financieel mogelijk door het initiatiefvoorstel 'groen doet kinderen goed' van de Partij voor de Dieren uit te voeren. In totaal worden 200 bijenhotels in de provincie geplaatst. Stichting Bijenvrienden is de initiatiefnemer van deze bijenhotels-actie voor Noord-Holland.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten