Tweehonderd prachtige, historische schepen doen van 25 tot en met 29 juli Alkmaar aan.
Tweehonderd prachtige, historische schepen doen van 25 tot en met 29 juli Alkmaar aan. ((Foto: Eddy Hooiveld))

Alkmaar verwelkomt historische vloot

ALKMAAR - Jos van Dam weet het zeker: het wordt een prachtig gezicht. Tweehonderd historische schepen die zij aan zij aan de kades liggen in de Alkmaarse binnenstad. Zo herleven historische tijden, aldus de voorzitter van het organiserende Stichting Victorie Erfgoed Manifestaties Alkmaar. Want honderden jaren geleden voeren de schepen ook door de Alkmaarse grachten om kaas, groenten en andere producten de stad in en uit te transporteren. Bovendien wordt stilgestaan bij het Noordhollands Kanaal dat bijna tweehonderd jaar bestaat. Tijdens Victorie Sail is er van alles te zien en te beleven. Van Dam is ontzettend blij dat dit 'schitterende evenement' naar Alkmaar komt, want meerdere steden waren in de race om de historische vloot naar binnen te loodsen.

"Onze havenmeester verzorgde vorig jaar een presentatie aan de leden van de De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), de grootste belangenvereniging voor varend erfgoed ter wereld. Geen high-tech presentatie, maar gewoon een goed verhaal waarom Alkmaar zo graag de vloot binnen wilde halen. Dat heeft gewerkt, want haar enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat de organisatie voor Alkmaar koos." Victorie Sail nodigt volgens Van Dam uit om het historisch erfgoedverhaal van de stad en het water te vertellen. "Tot in de zestiende eeuw was Alkmaar omringd door water. Vanaf 1600 ontwikkelde Alkmaar zich tot een handelsplaats met een eigen vloot. Dat er straks zo veel schepen de binnenstad in varen is een fraai, historische plaatje, want vroeger moet was het net zo bedrijvig in de grachten en pakhuizen de pakhuizen in de binnenstad."

Beleven

De prachtig gerestaureerde tjalken, klippers en aken varen vanaf dinsdag en op donderdag 25 juli van 12 tot 16 uur Alkmaar binnen. De volgende dagen is er een uitgebreid activiteitenprogramma, waarbij alles draait om de historie en de ambachten van de scheepvaart. "Langs de route zullen zeemans- en shantykoren te horen zijn en er zijn activiteiten voor jong en oud. Vanaf vrijdag en in het weekend is er op de Kanaalkade een maritieme markt, in en rond het Victoriepark en de Turfhaven worden diverse ambachten uitgevoerd, zoals een smederij en haringrokerij. Ook voor jongeren is er van alles te beleven in het Victoriepark. Veel schepen - herkenbaar aan de speciale 'kijk aan boord-vlag' - zijn open voor publiek. Klim vooral aan boord! Het is niet alleen prachtig om deze gerestaureerde monumenten van dichtbij te bekijken, ook de verhalen die de schippers vertellen zijn prachtig. Het is echt een uitje voor het hele gezin. Verder is er volop reuring, want er is Zomer op het Plein en op het Waagplein is in het weekend een BMX-parcours waar je zelf kan fietsen, een side-event van het naderende EK Wielrennen."

Leiden

Vorig jaar wist Leiden met dit evenement maar liefst honderdduizend bezoekers te trekken, dus Van Dam rekent ook in Alkmaar op duizenden bezoekers. "We mikken op bewoners en toeristen uit de hele regio, dus ook uit Hoorn en Purmerend. Daarnaast richten we ons op de kuststreek die toch al vol toeristen zit. We nodigen ze graag allemaal uit om naar Alkmaar te komen om dit evenement mee te maken." Van Dam werd vorig jaar gevraagd voorzitter te worden van Stichting Victorie Erfgoed Manifestaties Alkmaar. De nieuwe stichting wil evenementen organiseren waarbij historisch erfgoed centraal staat. "Dit jaar zijn het schepen, maar de volgende keer kunnen dat kerken of andere monumenten zijn. We kijken in ieder geval ontzettend uit naar Victorie Sail. En als ik iedereen verbaasd en met een 'big smile' zie rondlopen, is het wat mij betreft een succes geworden!"

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.victoriesailalkmaar.nl .

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Wekelijks op de hoogte van Alkmaar nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

 

Meer berichten