Optochten horen bij het Alkmaars Ontzet.
Optochten horen bij het Alkmaars Ontzet. ((Foto: aangeleverd))

Vier Alkmaarse Victorie met de Victoriefeesten

ALKMAAR - Traditiegetrouw vindt 8 oktober Alkmaar Ontzet plaats. Op deze dinsdag viert Alkmaar zijn vrijheid en wordt op een feestelijke manier aandacht gegeven aan een uniek stukje Alkmaarse geschiedenis. Ook in de week voorafgaand 8 oktober vinden verschillende voorstellingen en activiteiten plaats. Een week vol gezelligheid voor jong en oud!

In 1573 wil Nederland onafhankelijk worden van Spanje, maar daar denken de Spaanse overheersers anders over. Ze omsingelen Alkmaar op 21 augustus, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. Dát laten de Alkmaarders niet zomaar gebeuren. Ze barricaderen de stadspoorten, steken de dijken door en heten de Spanjaarden vanaf de stadswallen welkom met kokendhete teer. De Alkmaarders houden net zo lang stand tot de Spanjaarden op 8 oktober afdruipen.

Programma

De '8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet' is dé organisatie die al jaren diverse activiteiten organiseert voor jong en oud. Denk aan klassiekers zoals de zuurkoolmaaltijd, lampionnenoptocht en de lasershow. Maar ook vernieuwde evenementen zoals de Minikoraal Alkmaar en polsstokverspringen. De festiviteiten staan elk jaar in het teken van herdenken en vieren. Naast de activiteiten van de 8 October Vereeniging presenteert Theater Vrij Zijn de voorstelling 'Don Frederik', de vurige Spaanse versie van het Alkmaar Ontzet met paarden en acteurs. Ook zijn er meerdere Ontzetfeesten op het Ritsevoort en in de Koorstraat, De Brug Ontzet op de Plattestenenbrug, Vrijstaat Festival in HAL25 en zorgen de cafés in Alkmaar voor een muzikaal programma. Weten waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Kom dan op 8 oktober naar Stedelijk Museum Alkmaar. De Spaanse soldaat treedt op, er kan een eigen wapenschild of geuzenpenning worden ontworpen en met leuke opdrachtkaarten kunnen verschillende tentoonstellingen worden bezocht. Extra leuk: het museum is op 8 oktober gratis toegankelijk.

Voor wie zijn de Victoriefeesten?

Alkmaarders, niet-Alkmaarders en iedereen die zich verbonden voelt met Alkmaar is welkom. De Victoriefeesten zijn vrij toegankelijk. Houd voor het programma en het laatste nieuws over de Victoriefeesten de site www.victoriefeesten.nl en de Facebookpagina in de gaten.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten