Puienprijs 2019

Algemeen
Afbeelding

ALKMAAR - Het Alkmaars Nieuwsblad behandelt deze weken de nominaties voor de Puienprijs 2019. Deze keer de nominaties voor de categorie 'Woonhuizen nieuw – projectmatig gebouwde woningen'. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de "Puienprijsavond" op woensdag 13 november 2019 in het Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8 te Alkmaar, inloop vanaf 19.30 uur. Iedereen kan deelnemen aan de Puienprijswandeling op 3 november (start 14.00 uur Canadaplein). Welke pui moet volgens jou winnen? Laat je stem achter op www.hvalkmaar.nl/puienprijs-2019

Breedstraat 37

Het verwaarloosde modernistische pand van Copycentre aan de Breedstraat is omgetoverd tot een meer klassiek ogend pand met appartementen. Copycentre  is verhuisd naar Gedempte Nieuwesloot. Bij de renovatie van Breedstraat 37 is het materiaalgebruik en de detaillering is op een hoog kwaliteitsniveau uitgevoerd.

Emmastraat4-10 / Van Everdingenstraat 15-33.

Dit zijn twee blokken van grondgebonden woningen met een ruime mate van individualiteit en parcellering op de plek waar huize Sint Augustinus stond. Het zijn geschakelde woningen, veelal uitgevoerd met een erker, die eigentijds zijn en door de fijne detaillering  zeer goed aansluiten bij het hoge architectonische niveau in het Emmakwartier.  De architectuur refereert aan de chaletstijl van rond 1900. Het project wordt nog afgerond tot een gesloten bouwblok.

Frieseweg 2-6

Het is jarenlang een gapend gat geweest tussen de woningen aan de Frieseweg en de huizen langs de Randersdijk. Door bezwaren van bewoners en de Historische Vereniging Alkmaar is er tot tweemaal toe een grootschalige invulling met een appartementencomplex voorkomen. Uiteindelijk is er een project gerealiseerd dat goed mogelijk was binnen het bestaande bestemmingsplan. De hoek in een vloeiende ronde lijn geeft een fraai accent maar is niet overheersend tegenover de bestaande gevelwanden. Tijdens de Puienprijsavond laten we zien welke grootschalige invulling is voorkomen!

Molenbuurt 1-3/Kanaalkade

Op de plek van de vroegere nachtclub Extase is een hoog appartementencomplex verrezen. De hoogte is weliswaar fors maar niet storend bij het brede straatprofiel hier. Detaillering en materiaalgebruik zijn uitstekend verzorgd. Door de dwarskappen aan de Molenbuurt is een fraaie parcellering ontstaan. Helaas om de topetage ook te benutten voor woningen de dakkapellen wel wat fors uitgevallen.

Wolfpad 32-66.

Nadat de plannen voor de Schelphoek voor bebouwing langs de singelrand gewijzigd werden (in 2007) en er daardoor geen grote appartementenkolossen op de oever van het water kwamen zijn de beeldkwaliteitscriteria aangepast. Helaas zonder de verplichting van kappen. Maar ondanks de platte daken is de commissie vol lof over het resultaat met voldoende parcellering en verschillend en hoogwaardig materiaalgebruik! Ook aan de kwaliteit van de achtertuinen aan de singelrand is veel aandacht besteed door een doorlopende steiger en kade wand.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding