Aanpak wateroverlast Ooievaarstraat in Den Helder

Algemeen
Bewoners meldden regen- en grondwateroverlast.
Bewoners meldden regen- en grondwateroverlast. (Stockfoto)

DEN HELDER - De gemeente Den Helder heeft in de afgelopen periode diverse meldingen ontvangen over regen- en grondwateroverlast in de Ooievaarstraat. Bewoners meldden dat er water op straat staat na hevige regenbuien. De gemeente heeft het waterprobleem in beeld gebracht en is nu op zoek naar een geschikte aanpak voor dit probleem.

“Wij denken met de aanleg van een infiltratieriool voor regenwater in de straat de wateroverlast te kunnen aanpakken. Hierdoor zakt het regenwater sneller weg en is er minder kans op wateroverlast. Deze mogelijke oplossing zijn we nu aan het onderzoeken en doorrekenen”, zo meldt projectleider R. de Wit van team Openbare Ruimte.

Regenpijpen aansluiten

“Met de aanleg van een infiltratieriool scheiden we vuilwater van regenwater. Het vuile water gaat naar de rioolzuivering, het regenwater naar een sloot of gracht in de buurt. Meestal koppelen we in overleg met bewoners ook de regenpijpen rechtstreeks op het regenwaterriool. Dit is alleen mogelijk als er geen vervuilende installaties (zoals de wasmachine) op de regenpijp zijn aangesloten. Daarom komt er binnenkort iemand van de gemeente bij de bewoners langs om na te gaan of dit het geval is. De bewoner mag het ook vooraf zelf al melden of hij of zij wel of geen vuil water via de regenpijp loost.”

Geschikte oplossing

“Voor huishoudens waar een vervuilende installatie op de regenpijp is aangesloten, gaan we samen op zoek naar een geschikte oplossing. Planning Zodra het onderzoek is afgerond en de inventarisatie van mogelijke aansluitingen van vervuilende installaties op regenpijpen compleet is, gaan we op zoek naar een aannemer. Wij gaan ons best doen om de uitvoering van de werkzaamheden voor de zomervakantie van 2021 af te ronden.”

Wat zelf doen?

De Wit: “Als laatste wil ik u meegeven dat u zelf ook kunt bijdragen aan minder wateroverlast. Dit kunt u doen door uw tuin in te richten met zo min mogelijk tegels en zo veel mogelijk groen. Planten in de grond houden water vast, waardoor dit niet direct de straat op loopt.”

Meer informatie

Wie vragen heeft of alvast wil doorgeven of er wel/niet een vuilwaterinstallatie op de regenpijp is aangesloten, kan contact opnemen via ra.de.wit@denhelder.nl of via het contactformulier op www.denhelder.nl