Historisch Haarlem (4): op z’n Paasbest

Historie
Op z'n Paasbest bij de muziektent.
Op z'n Paasbest bij de muziektent. (Foto: Noord-Hollands Archief)

HAARLEM - Er hebben minstens drie houten muziektenten in de Haarlemmerhout gestaan voordat in 1984 een muziekkoepel van aluminium en glas naar de ‘overkant’ – het Vlooienveld – verhuisde.

Willem Brand

De eerste muziektent stond rond 1860 naast de Buitensociëteit van Trou moet Blijcken, het gebouw dat na de verkoop in 1922 bekend staat als Dreefzicht. De eerste ‘onafhankelijke’ muziektent, los van de sociëteit, stond honderd meter verderop langs de Koningin Wilhelminalaan. Op bijgaande foto is het Tweede Paasdag 1907. De burgerij, op zijn Paasbest gekleed, genoot ongetwijfeld van oorstrelende klassieke muziek.

Zoals er menig ‘bank-stel’ en ‘trein-stel’ in het huwelijksbootje is gestapt, zo zijn er vast ook veel muziektenten-stellen. Ergens eind jaren dertig hebben een jongen uit de Amsterdamse buurt, Dirk Marchand (1919), en een meisje uit Haarlem-zuidwest, Martha Uitermark (1924), elkaar daar ontmoet. Misschien hebben ze er onder jazzy tonen zelfs een dansje gedaan. Hoe ik dat zo zeker weet? Ik ben met hun dochter getrouwd. Iets in haar zegt dat die tent is afgebrand. Dat zou best kunnen want op 16 mei 1952 werd de nieuwe muziektent officieel in gebruik genomen.

Die laatste muziektent is dus in 1984 opgevolgd door een vierde, ontworpen door Wiek Röhling. De muziektent lijkt inmiddels een relikwie uit vervlogen tijden.