Vuurwerkverbod in Haarlem? ‘Laten we eens vooroplopen’

Algemeen
Volgt er een vuurwerkverbod in Haarlem?
Volgt er een vuurwerkverbod in Haarlem? (Foto: Pexels)

HAARLEM - Een meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad lijkt er voorstander van te zijn om het gebruik van consumentenvuurwerk ook de volgende jaarwisseling fors te beperken. Het afsteken van vuurwerk wordt dan waarschijnlijk in de hele stad verboden via de algemene plaatselijke verordening (APV).

Joost Verhagen

Donderdagavond vergaderde de commissie Bestuur op verzoek van het college over nieuwe regels omtrent een plaatselijk vuurwerkverbod.

Vuurwerkverbod Haarlem: consumentenvuurwerk aan banden

De belangrijkste vraag was of het voor de gemeente mogelijk moet worden om bepaalde locaties aan te wijzen waar wél vuurwerk afgestoken kan worden. Een nipte meerderheid bleek daar voorstander van te zijn. Burgemeester Jos Wienen maakte van de vergadering gebruik om de verwachtingen wel enigszins te temperen. Hij stelt dat er maar beperkt politie beschikbaar zal zijn om een eventueel vuurwerkverbod te handhaven, en dat de belangrijkste taak voor agenten tijdens de nieuwjaarsnacht toch het bewaren van de openbare orde zal zijn. Daarnaast blijft het dus nog wel toegestaan om vuurwerk te kopen.

Verschillende partijen toonden zich positief over het voorstel. De ChristenUnie riep het college op om zich niet te laten weerhouden om vuurwerk in de APV te verbieden in afwachting van landelijk beleid: “Laten we eens vooroplopen met iets”, stelde schaduwraadslid Stefan Linder. GroenLinks wees erop dat de partij het consumentenvuurwerk al een langere tijd aan banden heeft willen leggen, en stelde blij te zijn met het stuk. Wel bleek de grootste fractie voorstander te zijn van mogelijke uitzonderingen op de regel. De PvdA zag liever een algeheel verbod.

Vuurwerkverbod Haarlem: duidelijkheid voor handelaar

Er is eerder door het college geprobeerd om een regionaal vuurwerkverbod in te stellen met verschillende buurgemeenten, maar daar bleek onvoldoende animo voor. Om vuurwerkhandelaren voldoende duidelijkheid te geven, zou het vuurwerkverbod nog vóór het zomerreces in de APV moeten worden opgenomen.