Vuurwerk inleveren: dit moet je weten

Algemeen
Vuurwerk inleveren in Haarlem: dit moet je weten!
Vuurwerk inleveren in Haarlem: dit moet je weten! (Foto: Designecologist - Pexels)

HAARLEM - Dit jaar is er een algeheel verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Knalvuurwerk was vorig jaar al verboden en mag volgend jaar ook niet worden afgestoken. Vuurwerk thuis bewaren is bovendien gevaarlijk. Gelukkig kun je je vuurwerk (ook anoniem) afleveren bij de gemeente!

Wil jij je vuurwerk kwijt, zonder dat je daar een boete voor krijgt? Dat kan heel simpel: lever je overgebleven vuurwerk in bij de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid. Dit kan op 28, 29 en 30 december tussen 13.00 uur en 16.00 uur.

Vuurwerk Haarlem: wat mag wel?

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het afsteken van klein vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten(categorie F1), alleen toegestaan als dit geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken.

Vuurwerkverbod: waarom eigenlijk?

Het kabinet verbiedt dit jaar het kopen en afsteken van vuurwerk. Reden daarvoor is dat het afsteken van vuurwerk jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp zorgt, evenals bij de huisartsenposten en voor de hulpdiensten. Dit wil het kabinet voorkomen, omdat de druk vanwege corona in ziekenhuizen en bij de hulpdiensten al erg hoog is. Daarom is carbidschieten in Haarlem ook verboden.

Tekst gaat door onder de foto

carbidschieten haarlem
Gemeente Haarlem verbiedt carbidschieten. - Jjdez - Wikimedia Commons

Boete afsteken vuurwerk

Haarlemmers die illegaal vuurwerk bezitten of afsteken kunnen een boete of gevangenisstraf krijgen. De boete voor het afsteken van vuurwerk bedraagt € 250. Ook krijg je een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen daarbij een Halt-straf krijgen.]

De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen. Lever daarom je vuurwerk deze dagen in, om een boete of straf te voorkomen!