VIDEO

Woonoproer Haarlem: ‘Niet alleen bouwen is oplossing wooncrisis’

Huis
Woonoproer in Reinaldapark rustig verlopen.
Woonoproer in Reinaldapark rustig verlopen. (Foto: Ron de Gruyl)

HAARLEM - Zo’n 200 mensen sloten zich afgelopen zondag aan bij de Woonoproer Haarlem, een protest tegen het Haarlemse woningbeleid in het Reinaldapark. Ondanks preventieve aanwezigheid van de ME was de sfeer gemoedelijk.

Willem Brand/redactie

Het Woonoproer is landelijk initiatief en bestaat uit mensen en organisaties die zich bekommeren om de huidige wooncrisis in het land. Speerpunten zijn onder meer een stop vanuit de gemeente op de sloop en verkoop van sociale huurwoningen en het verplichten van woningcorporaties hun woningen te isoleren. 

Woonoproer Haarlem 

“Bouwen is niet alleen de oplossing”, zo klonk het onder meer. “Er staan namelijk meer dan 300.000 woningen leeg in Nederland.” Daarom, zo werd door meerdere sprekers gezegd, moet het verboden worden om huizen te kopen als belegging of tegen woekerprijzen te verhuren. “Er is ook een wooncrisis omdat de overheid faalt. En veel vertrouwen is er niet in de nieuwe regering. Men denkt ook dat bewindslieden niet gaan meewerken omdat een aantal zelf meerdere huizen bezit.”

Tekst gaat door onder foto

woonoproer haarlem
‘Wij gaan door met kraken.’ - (Foto: Ron de Gruyl)

Twee jonge vrouwen gaven tijdens de Woonoproer aan door te gaan met kraken. “Jullie mogen blij zijn dat jullie herkenbaar kunnen demonstreren,” zei er eentje. 

ME aanwezig in Reinaldapark

Bij de demonstratie was ook ME aanwezig, vanwege de ‘Black Bloc-dreiging’. Eerder zorgde deze - bestaande uit demonstranten die helemaal in het zwart gehuld zijn - voor onrust en zelfs arrestaties tijdens andere woonprotesten in Leiden en Rotterdam.


'Wij gaan door met kraken.'