Rechter beslist: Grand Prix gaat door

Sport
Gaat de Grand Prix straks door of toch niet?
Gaat de Grand Prix straks door of toch niet? (Foto: Bert Westendorp)

ZANDVOORT - De Grand Prix mag definitief doorgaan, zo werd dinsdag door de rechtbank in Haarlem besloten. Milieubeweging Mobilisation for the Environment (MOB) spande een rechtszaak aan tegen de Formule 1, omdat er te veel stikstof zou worden uitgestoten bij de races en de berekeningen niet zouden kloppen.

De rechter veegde het verzoek van de MOB om de natuurvergunning in te trekken dinsdagmiddag van tafel. De verwachting was al niet dat de Formule 1 Grand Prix - waar zo’n 70.000 bezoekers per dag worden verwacht - last minute toch zou worden afgeblazen.

Dutch Grand Prix gaat door: ‘Opgelucht’

Groot F1-fan van het eerste uur Lenna van den Haak is blij met het nieuws. Ze zit zondag ‘front row’, in de hoop een goede glimp van Max Verstappen en de andere coureurs op te vangen. “Opgelucht ben ik wel, ja. Ik had toch een traantje gelaten als het niet was doorgegaan.”

‘Investeer in het klimaat’

Maar liefst 56 procent van de deelnemers aan een groot onderzoek van Acties.nl vindt dat de Grand Prix niet binnen het huidige klimaatbeleid past. Opvallend genoeg vinden vooral Drentenaren (74 procent) de race van komende zondag niet te rijmen met de klimaatwetgeving terwijl Limburgers (45 procent) zich daar de minste zorgen over maken. Ter tegemoetkoming wil maar liefst 73 procent dat de organisatie verplicht wordt een deel van de opbrengst te investeren in het klimaat.

Circuit Assen 

Naast de klimaatimpact zorgen ook de vervoersplannen voor twijfels: maar liefst een derde van de respondenten verwacht dat het weekend een grote teleurstelling wordt dankzij een veel te rooskleurig mobiliteitsplan. Volgens 43 procent van de respondenten gaat de race nu waarschijnlijk door vanwege de zakelijke betrokkenheid van Prins Bernhard. Om al deze redenen wil maar liefst een derde van de ondervraagden dat de Grand Prix verhuist naar het circuit van Assen.