Heemskerk is een kunstzinnige bank rijker

Algemeen
Bankjesparade Heemskerk heeft al verschillende kunstzinnige banken laten maken zoald deze Kees Jongert Schaatsbank.
Bankjesparade Heemskerk heeft al verschillende kunstzinnige banken laten maken zoald deze Kees Jongert Schaatsbank. (Foto: website Bankjesparade Heemskerk)

HEEMSKERK – De gemeente krijgt van de stichting Bankjesparade weer een nieuwe kunstzinnige bank: de ‘Bomenbank’. Deze bank is gemaakt door de Heemskerker Jan van Lieshout. Het is een imposant werk van meer dan 2 meter hoog. De bank komt te staan tegenover woonzorgcentrum St. Agnes, op het plantsoen tussen de Raadhuisstraat en het Nicolaas Hennemanpad. Hij wordt op 27 en 28 mei geplaatst.

Het zitgedeelte is bijna helemaal gemaakt van sparrenhout van bomen die voor het voormalige raadhuis aan de Bachstraat stonden. Naast divers hout gebruikt Van Lieshout ook ijzeren elementen en gebruiksvoorwerpen in zijn ontwerp. Hiermee brengt Van Lieshout de lokale geschiedenis tot leven. De voorstellingen en beeltenissen verwijzen onder andere naar het agrarisch karakter van Heemskerk, de komst van de Hoogovens en de Tweede Wereldoorlog. Jan van Lieshout: ‘De staande leeuw is het wapen van Heemskerk en dat staat voor moed, durf en vastberadenheid. De windmolen symboliseert de energie van deze gemeente die altijd in beweging is gebleven.’ De afgelopen jaren heeft de gemeente al verschillende kunstzinnige bankjes in ontvangst mogen nemen van stichting Bankjesparade. Deze stichting werkt samen met de initiatiefnemer stichting TriArcus. Het idee van het project is om de gemeente mooier te maken met kunstzinnige bankjes om even op uit te rusten, te genieten van de omgeving of om een praatje te maken.