Column wethouder Krijn Rijke

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Wordt u al geholpen?

U kent vast de komische Engelse serie over een warenhuis, die zo heet. Maar ik wil het hier met u hebben over de verbetering van de hulpverlening door de gemeente. Afgelopen week heeft het college gekozen voor de meest vergaande vorm van integrale toegang. Welke verbetering gaat dit voor u opleveren?

In ons gemeentehuis gaan we een speciale plaats inrichten. De centrale integrale toegang. Denk daarbij aan een balie, receptie of loket, waar u naar binnen kunt lopen (zonder afspraak vooraf) en direct terecht kunt voor al uw hulpvragen. Is dit nu zo bijzonder zult u denken? Jawel, toch wel, want u wordt daar direct geholpen, uw hulpvraag wordt samen met u in kaart gebracht. Een team van specialisten zoekt voor u de best passende vorm van zorg en ondersteuning. En er worden direct afspraken gemaakt. U wordt dus niet meer doorverwezen naar een ander loket of andere hulporganisatie waar u uw verhaal opnieuw moet vertellen. Deze manier van werken vereist optimale samenwerking en communicatie van (zorg)organisaties en afdelingen in de gemeente.

We werken nu hard aan deze manier van samenwerken. Het resultaat is dat u sneller geholpen kunt worden. U kunt direct de juiste ondersteuning krijgen. Daardoor heeft u wellicht nog geen zwaardere vorm van zorg nodig

Ondersteuning bij schulden hoort ook bij deze manier van samenwerken. Inwoners moeten geen schulden krijgen. Dat kan lukken als organisaties in een vroeg stadium informatie met elkaar delen. Een woningcorporatie gaat snel met huurders in gesprek als zij de huur niet op tijd betalen. De boodschap is: ‘hoe kunnen wij u helpen?’ Ook energiebedrijven en de belastingafdeling van de gemeente gaan binnenkort snel informatie delen over rekeningen die niet betaald worden. Het gesprek over hulp kan dan snel beginnen. Hierdoor werken we aan oplossingen en lopen schulden niet op. We verwachten dat ons centrale loket in het najaar van 2021 opengaat. Ik kijk er, samen met u, naar uit!

Krijn Rijke, Wethouder

Wonen en Zorg van

gemeente Heemskerk