‘Inzetten voor duurzame en blijvende toekomst van Hoogovens’

Algemeen
Sindo Núñez (CDA).
Sindo Núñez (CDA). (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Het Heemskerkse gemeenteraadslid Sindo Núñez staat op plek 39 van de CDA-kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Sindo Núñez (CDA) wil naar Tweede Kamer

Het gebeurt niet vaak dat iemand uit de IJmond gekozen kan worden in de Tweede Kamer. Daarom stelden we Sindo enkele vragen om te horen wie hij is en wat voor plannen hij heeft.

Wie is Sindo Núñez?

Ik ben 48 jaar geleden in Heemskerk geboren als zoon van “Hoogovens-gastarbeiders” die in de jaren ’60 uit Spanje naar Nederland zijn gekomen. Mijn vader en moeder hebben allebei bij de Hoogovens gewerkt en mijn oudste broer doet dat nog steeds. We zijn dus een écht “Hoogovensgezin”. Inmiddels hebben mijn vrouw Pilar en ik zelf een gezin met 4 kinderen. We zijn katholiek en in de parochie begeleiden wij kinderen en jongeren; van sommige dingen weet je gewoon dat het je roeping is…

In het dagelijks leven ben ik wetenschapper op de Universiteit van Amsterdam. Eén van de onderwerpen waar ik aan werk is de toepassing van wiskunde om files tegen te gaan. Soms is meer asfalt een oplossing, maar lang niet altijd en zijn er dus verstandiger manieren om met belastinggeld om te gaan.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Sinds maart 2018 zit ik namens het CDA in de gemeenteraad van Heemskerk en mag ik voor ons mooie dorp meebeslissen over belangrijke onderwerpen die heel dichtbij onze inwoners komen. Maar er zijn ook veel belangrijke politieke thema’s die de gemeentegrenzen overschrijden. Denk aan woningbouw en mobiliteit, maar ook aan werkgelegenheid, onderwijs, zorg, participatie en integratie. Ik denk dat ik daar vanuit mijn achtergrond en mijn opleiding een bijdrage aan kan leveren. Bijvoorbeeld: ik weet dat integratie in het klein begint! Mijn ouders hebben niet gestudeerd, maar ze waren wel geleerd, want ze deden het gewoon: deelnemen aan de samenleving, een praatje maken met de buren en werk aanpakken ook al was het zwaar. En dat werkte, want ook van de “andere kant” was er dan belangstelling, zorg en vriendschap!

Wat wil je bereiken als je wordt gekozen?

Bovenaan mijn lijstje staat “meer kansen voor de jeugd“. Van dichtbij zie ik dat jongeren een moeilijkere start maken dan toen ik jong was. Fatsoenlijke woonruimte is onbetaalbaar geworden voor veel starters, terwijl de baanzekerheid is afgenomen. Corona heeft dat alleen maar versterkt. Er moet dus perspectief komen, door betaalbare woningen te bouwen en door de terugkeer van een basisbeurs voor studenten.

En voor jongeren die hulp nodig hebben om in de maatschappij mee te kunnen doen, moet die hulp ook beschikbaar zijn. De hiervoor noodzakelijke verbetering in de jeugdzorg is één van de grootste uitdagingen voor de komende vier jaar. Ik vind dat we moeten blijven kiezen voor de meest kwetsbaren én voor een professionele preventieve gezondheidszorg.

Denk je iets speciaals voor de IJmond te kunnen betekenen?

Ja en dan vooral rond het thema duurzame en schone economie. En zoiets ontstaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Als kind van een “Hoogovensgezin” heb ik innovatie in de zware industrie van nabij meegemaakt. Het is indrukwekkend hoeveel er in 100 jaar is veranderd. Nog indrukwekkender vind ik de ambitie die Tata Steel in de komende 30 jaar wil realiseren: CO2-neutrale staalproductie in 2050. Ik vind dat we ze die tijd moeten geven: al was het maar vanwege meer werkgelegenheid en toekomstperspectief voor de jongeren in onze regio! Daar wil ik me in de Tweede Kamer graag voor inzetten!

Wat wil je de lezers zeggen, zodat ze op je gaan stemmen?

Ik heb geleerd ”te doen wat je zegt en te zeggen wat je doet”. Daar mag iedereen mij aan houden!