Vergaande plannen voor het opzetten van een woongroep 55+

Algemeen

PURMEREND - Er is veel behoefte aan alternatieve woonvormen voor ouderen. Het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is een mooi streven maar werkt echter ook isolement in de hand. Niet iedereen heeft een sociaal netwerk waar op terug gevallen kan worden. Met wegvallen van bejaardentehuizen is men steeds meer op zichzelf aangewezen. Een gevolg hiervan is dat eenzaamheid onder ouderen enorm toegenomen is.

Vandaar dat steeds meer mensen zelf de regie in handen nemen en de krachten bundelen om zelf een zorgzame leeftijdsbestendige woonplek creëren met behoud van vrijheid en privacy.
Behalve het hebben van beschutting is het ook veel voordeliger. Allerlei voorzieningen en diensten kunnen gezamenlijk worden ingekocht/gedeeld. Zorg, huishoudelijke hulp. Gemeenschappelijke ruimtes zoals een wasserette, stalling voor fietsen, scootmobielen en dergelijke, bijvoorbeeld. Betekent dat er minder ruimte nodig is.

Woongroepen zijn er in soorten en maten. Van nieuwbouw tot in bestaande bouw maar zeker ook in de sociale sector. Mensen die in een woongroep wonen, blijken gelukkiger, gezonder en minder eenzaam te zijn. Van betekenis zijn in je gemeenschap, meedoen op een manier die bij je past, draagt bij aan het welzijn.

Op 20 september is er van 14.00 tot 16.00 uur een bijeenkomst in zaal Spoorzicht, op de eerste etage van Wijkplein Where, Triton 73. Doel is om een plan van aanpak op te stellen, taken te verdelen en inventariseren welke stappen genomen moeten worden. De heer Broeksteeg van de Landelijke Vereniging Groepswonen Ouderen ondersteunt het proces van het opzetten van de woongroep. Hij weet wat er bij komt kijken.

De bijeenkomst is specifiek voor degenen die mee willen werken en meedenken aan de totstandkoming van een woongroep in principe in Purmerend. Er zijn nog 35 plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden bij Yvonne Lusink via email: ylusink@gmail.com.