Wethouder Harry Rotgans is zeer te spreken over het project. Verder op de foto: Monique Spliet, Chris van der Veen, Mirna Ligthart en Marieke Boon. filmmakersduo
Wethouder Harry Rotgans is zeer te spreken over het project. Verder op de foto: Monique Spliet, Chris van der Veen, Mirna Ligthart en Marieke Boon. filmmakersduo ((Foto: Evert Ruis))

Feestelijke afsluiting van project BuurtBLIK

PURMEREND - In theater De Purmaryn vond de feestelijke afsluiting plaats van het door de Regionale Stichting WonenPlus (RSWP) geïnitieerde en door de gemeente gesteunde project BuurtBLIK. De ondertitel van 'films uit de buurt voor en door 65-plussers' geeft aan waar het precies om draait. Bijna 200 bezoekers kregen tien filmpjes voorgeschoteld, gemaakt tijdens zeer uiteenlopende ouderenactiviteiten. Variërend van bewegen voor ouderen, de perikelen op en rondom een moestuin tot pannen voor mannen. En van kerststukjes maken, een jeu de boulestoernooi en koffie-inloop enzovoorts. Aan het einde werd in de voyer onder een borrel en zang van Sandra Mooy nagepraat.

Vanuit RSWP waren Monique Spliet en Carola Groot de voortrekkers, de initiator vanuit de gemeente was Chris van der Veen en het duo Mirna Ligthart/Marieke Boon heeft het project vanaf de prille start van regie, beeld en montage voorzien. Dit deden de filmmaker en 'sociaal uitvinder' eerder in hun woonplaats Haarlem. Op de vraag wat ze het leukste vonden, antwoordde Marieke: "Met de filmers en interviewers in Purmerend hebben we veel meer gelachen. Haarlemmers zijn van nature toch een beetje houten klazen. Daarom vonden we het hier simpelweg leuker."

In de filmpjes van BuurtBLIK een duidelijk beeld van de Purmerendse 65-plusser, die in veel gevallen de eenzaamheid ledigt en prettige sociale contacten haalt uit de geboden activiteiten. Maar aan de andere kant is er ook een groep die genoeg heeft aan zijn of haar eigen leven. Die geen (extra) sociale contacten nodig heeft om het leven leuk(er) te maken. De onderliggende gedachte van BuurtBLIK is "samen dragen we bij aan een gezonde stad met Purmerenders die zich tot op hoge leeftijd verbonden voelen".

Wethouder Harry Rotgans reageerde voor de vertoning van de films enthousiast op het project. "Een van de politieke partijen diende een motie in met de vraag of ik eens wilde kijken naar het project. Samen met Chris ben ik naar Haarlem gegaan en zag daar een aantal mensen met veel ambitie en inzet bezig met het maken van filmopnames via de Ipad. Een ander interviewde. Het was inspirerend om te zien. Na ons bezoek zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om het in Purmerend te proberen. We zagen het allemaal zitten en toen ook de gemeenteraad akkoord ging met het verstrekken van subsidie kon BuurtBLIK van start. Ik heb intussen enkele previews van de filmpjes gezien en ik hoop alleen maar dat de mensen met de beelden aan de slag gaan."

De bezoekers in de kleine zaal van De Purmaryn kregen 10 filmpjes te zien. Het waren in alle gevallen vermakelijke producties, noem het een soort buurtsoaps, waarin het enthousiasme van de filmer en interviewer volop de ruimte heeft gekregen. En waarin aan de andere kant de geïnterviewden hun verhaal (al dan niet met humor) kwijt konden.

De films uit de buurt voor en door 65-plussers zouden het verdienen om door een willekeurige omroep binnen gehaald te worden.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten