Wethouder Mario Hegger (onder andere van Sport) reikte de prijs uit aan Olivier Tolk (links) en Xander Aué.
Wethouder Mario Hegger (onder andere van Sport) reikte de prijs uit aan Olivier Tolk (links) en Xander Aué. ((Foto: Han Giskes))

Padelduo en talentvolle zwemster bepalen sportverkiezing

PURMEREND - in een bomvol sportcafé De Beuk werden maandagavond door de Sportraad Purmerend en Spurd de sportprijzen uitgereikt. Het padelduo Xander Aué en Olivier Tolk van Elckerlyc won de SportAward 2019. De jonge zwemster Elin Brinkhof van WZ&PC kreeg de aanmoedigingsprijs.

Het tweetal Aué/Tolk schreef vorig jaar geschiedenis door als absolute youngsters op de 9e plaats te eindigen bij de WK Padel. Dit tussen grootmachten als Brazilië en enkele Europese toplanden als Spanje. Daarnaast werden de mannen Noord-Hollands kampioen en eindigden ze als tweede op de NK. Het feit dat de titels zijn behaald in een door een officiële landelijke bond opgezette competitie of toernooi, alsmede het feit dat de twee een grote bijdrage hebben geleverd door de ontwikkeling van padel (de snelst groeiende sport in Nederland) gaf voor de jury de doorslag.

Genomineerden

De padelspelers bleven de volgende genomineerden voor: honk- en softbalvereniging Flying Petrels (met drie kampioensteams), turntalent Chiara Pinna, karateka Joost Keijer, judoka Arshak Davtyan en de junioren van het turn-combiteam Turncentrum Waterland/PAX Hoofddorp.

Elin Brinkhof zwom in 2019 het ene na het andere (club)record aan flarden. Het talent van de Wilgenhoekse Zwem- en Polo Club wordt nu al een grote toekomst voorspeld.

Voorafgaande aan de uitreiking nam Sportraad-voorzitter René Voorwerk de aanwezigen mee terug naar 2019 en keek hij vooruit naar dit jaar en verder. Een belangrijk thema in zijn speech was gericht op kansen en het continu vernieuwen. "Vernieuwing gericht op samenwerking, bevolkingspopulatie, nieuwe technologieën en leden die zich steeds meer als consument gedragen", aldus Voorwerk.

Visie met durf

Hij riep verder het gemeentebestuur op om een visie met durf op te stellen. Zeker nu de fusie tussen Purmerend en Beemster steeds naderbij komt. De voorzitter gaf tevens aan dat de Sportraad streeft naar intensivering van het sportbeleid. "Cijfers bevestigen dat de georganiseerde sportbeoefening vaak buiten de grenzen van Purmerend plaatsvindt. Hier liggen dus kansen. We zijn heel blij dat de gemeente een sportformateur heeft, die de voorbereidingen treft om tot een lokaal sportakkoord te komen.

Tot slot blikte de voorzitter vooruit op de opening van het H20 Rabobank ESportsstadium, in het voorjaar, en treurde nog even na over het niet binnenhalen van de Special Olympics 2022 in Beemster, Edam-Volendam en Purmerend. Hij prees aanstaande nieuwe initiatieven zoals de bouw van het nieuwe clubhuis van Rugbyclub Waterland, een Swim To Fight Cancer, het organiseren van regionale spelen en de geplande herinrichting van het Karekietpark, compleet met een broodnodige nieuwe sporthal.

Bij de uitreiking waren tal van lokale sportbestuurders aanwezig. Ook de politiek was sterk vertegenwoordigd. Van het college waren burgemeester Don Bijl (en zijn vrouw) de wethouders Paul van Meekeren en Mario Hegger van de partij. Daarnaast opvallend veel raadsleden en (sport)ambtenaren.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten