Purmerends Museum officieel heropend

Algemeen
Eveline Tijmstra, Zita Pels en Moncef Beekhof heropenden officieel het museum
Eveline Tijmstra, Zita Pels en Moncef Beekhof heropenden officieel het museum Foto: Han Giskes

PURMEREND – De heropening van het Purmerends Museum was door directeur Moncef Beekhof omkleed met een officieel tintje. Niet alleen de wethouder cultuur Eveline Tijmstra was aanwezig, maar ook de gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland Zita Pels. Aan beide dames de eer om op tweede Pinksterdag samen met Moncef Beekhof onder klokgelui het doek uit te rollen aan het bordes dat aangeeft dat het museum weer is geopend. Eindelijk kan nu ook de expositie 'De vergeten oorlog. Indische verhalen' aan het publiek worden getoond die eigenlijk al voor maart stond gepland.

In het museum worden strikt de RIVM regels nageleefd. Er mag maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen, op reservering. Met stickers is duidelijk de looproute aangegeven die ook in geprinte vorm bij de balie ligt.

Genieten

Het was een mooi moment voor iedereen die betrokken is bij kunst en cultuur. “Het is fijn om weer open te zijn, dat iedereen weer lekker aan de gang kan en het publiek weer kan genieten van al het moois in de musea in Noord Holland”, zei Zita Pels.  “Dat we de waarde van kunst en cultuur weer kunnen zien met zijn allen en kunnen delen.”

Mooi initiatieven

Eveline Tijmstra: “In maart kwam natuurlijk ook het culturele leven helemaal stil te liggen. Maar het was mooi te zien hoe alle instellingen veel creativiteit en passie toonden om de mensen toch met cultuur in aanraking te laten komen. Er waren erg veel mooie initiatieven, zoals het NKT dat online lessen gaf, of Cultuurhuis Wherelant met de creatieve thuisopdrachten. De maatschappelijke functie van kunst en cultuur is erg belangrijk en we hopen dat dit nu weer in interactie met elkaar kan plaatsvinden.”

Cultureel overleg

Beekhof had van de aanwezigheid van Zita Pels gebruik gemaakt om samen met Eveline Tijmstra na de opening een bijeenkomst te beleggen met alle culturele instellingen in Purmerend. “Een soort meet&greet met de gedeputeerde om samen te inventariseren waar men nu tegenaan loopt"", vertelt Moncef. "Zo hebben we vandaag twee vliegen in één klap. Symbiose is belangrijk en het is mooi dat hiermee de wethouder en de gedeputeerde de cultuursector in deze stad een hart onder de riem kunnen steken.”

Exposities

Naast de huidige tentoonstelling ‘De Vergeten oorlog. Indische verhalen’ heeft het museum komende tijd nog meer moois in petto, waaronder de tentoonstelling van Maarten Oortwijn.