Is dat nou nodig?

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Uit een recent onderzoek van de gemeente blijkt dat bijna de helft van alle Purmerenders in de eigen buurt nooit een BOA ziet rondlopen. De overgrote meerderheid ziet weleens een BOA in levende lijve, maar de meeste mensen ervaren dat de BOA vooral in het centrum van de stad actief is. Vier op de tien mensen menen dat Purmerend een onvoldoende scoort op controle, toezicht en handhaving. Uit het onderzoek komen – zo lijkt het - voldoende punten naar voren die voor verbetering vatbaar zijn.

"Laat de economie niet tot stilstand komen" en 'we hebben jou nog steeds nodig" zijn slogans die in deze coronatijd door de gemeente en ondernemers samen worden gehanteerd. Borden bij de toegang tot de stad schreeuwen het je haast tegemoet. En terecht! Het is immers in ons aller belang dat de lokale ondernemers het hoofd boven water houden. Je moet er toch niet aan denken dat in het postnatale coronatijdperk er geen winkel, kroeg of theater meer open is. Of dat de werkgelegenheid in onze stad onevenredig sterk krimpt. Een horror scenario.

De horeca weet zich geconfronteerd met de meeste beperkingen. Des te verheugender is het om te zien dat de terrassen zo nu en dan weer goed bezet zijn, dat de restaurants met de anderhalvemeter ellende weten te dealen. Dat hun omzetten echter bij lange na nog niet op het peil zijn van voor medio maart, laat zich raden.

Purmerend is trots op het grootste en mooiste horecaplein van Noord-Holland. In normale tijden kon je er begrip voor op brengen dat er in het stadscentrum sprake is van betaald parkeren tot in de avonduren. Maar dat de BOA’s ook in deze moeilijke tijd avond aan avond bekeuringen uitdelen, omdat er niet of niet voldoende betaald is voor een parkeerplek, staat mijns inziens haaks op hetgeen de gemeente roept: "We hebben jou nog steeds nodig!" Misschien is het goed om de BOA’s juist nu wat vaker de wijken in de sturen. Laat ze met eigen ogen zien hoeveel huisvuil er her en der zwerft. Toegegeven, de parkeerinkomsten zullen dalen, maar een zo nu en dan een oogje dicht knijpen helpt ook om de economie niet tot stilstand te laten komen.