Miep Boerkamp vertrekt als Ridder bij theater de Purmaryn

Algemeen
Afbeelding
(Miep krijgt de Ridderorde opgespeld door haar partner Monique. Rechts burgemeester Don Bijl. (Foto: Els Broers))

PURMEREND - Compleet overrompeld was Miep Boerkamp toen burgemeester Don Bijl haar vandaag meedeelde dat ze bij Koninklijk besluit zou worden onderscheiden met de Ridderorde. Even later speldde Miep’s partner Monique haar de versierselen op. De vertrekkende directeur van theater de Purmaryn wist niet waar ze het moest zoeken. Maar iedereen was het erover eens: dit heeft ze dik en dik verdiend.

Vanwege de maatregelen rondom Corona is sprake van een bijna bizar afscheidsfeest. Maandagmiddag deel een en -avond deel twee. Om op die manier de anderhalve meter te garanderen. Niettemin werd het een geweldig ‘adieu’ voor Miep, die in de afgelopen 30 jaar op een betrokken, positieve, integere wijze leiding heeft gegeven aan het Purmerendse theater. En, niet te vergeten, niet te beroerd was om ook kunst met een kleine k volop de kans en het podium te geven.

Onvergetelijk

Het werd een onvergetelijk afscheidsfeest. Met cabaretier Patrick Nederkoorn als presentator, operazangeres Andrea Vos (als pop Donny), zangeres Lenny Kuhr die begeleidt door pianist Frans de Boer het gevoelige lied ‘Niemand is alleen’ ten gehore bracht. Daarna sprak Cor Stam Miep namens het Cultureel Overleg toe en gaf een delegatie van theatergroep Flexibel (een initiatief van Cultuurhuis Wherelant) een Koninklijke ode aan Boerkamp. Tot slot van deze act ontving Miep nog een ‘koninklijke oorkonde’.

Lovende woorden

Tussendoor spraken burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra lovende woorden tot de vertrekkende theaterdirecteur. In beide toespraken overheersten de begrippen betrokken, bijzonder, verbinder van cultuur naar de samenleving toe en oog voor wat het publiek wil; zowel het kleine- als het grote publiek. Daarnaast heeft Miep Boerkamp een grote rol gespeeld in het opruimen van afval en heeft ze in dat kader verschillende acties op touw gezet.

Groene wand

Eveline Tijmstra, onder andere verantwoordelijk voor cultuur in deze stad, had nog een extra verrassing in petto. Zij gaf groen licht aan de jarenlange lobby van Miep Boerkamp voor het hebben van een zogeheten groene wand aan het theater. Van Miep Boerkamp is bekend dat ze al heel lang strijdt voor het groen maken van lelijke gevels. Tijmstra kon haar, in de laatste uren die ze bij de Purmaryn betrokken was, dolgelukkig maken met de toezegging.

Het slotakkoord was voor de afscheid nemende theaterdirecteur zelf. Hierin roemde ze haar medewerkers, gaf ze dat het 30 jaar lang één groot feest voor haar was. Ze bedankte alles en iedereen met wie ze heeft samengewerkt. En haar apotheose was als slagroom op de taart: ‘Om naar de woorden van Maarten van Roozendaal te spreken: het was om te janken zo mooi’.

Footprint

Miep Boerkamp heeft voor de cultuur in de stad en omgeving heeft veel betekend. Ze had onder meer een groot aandeel in de totstandkoming van en het vervolg op het festival Reuring en initieerde de eindmusical voor basisscholieren op het grote podium van de Purmaryn. Maar nog veel belangrijker: ze heeft haar culturele footprint achtergelaten. En daar is de Purmaryn en zijn de Purmerenders en theatergangers in de omgeving zeker niet slechter van geworden.

Miep Boerkamp heeft het stokje al iets eerder overgedragen aan Tommie van Eck. Het is aan hem om wat Boerkamp heeft achtergelaten minimaal te continueren of waar mogelijk uit te bouwen.

Miep Boerkamp namens iedereen een welgemeend dank je wel!