Je nieuwbouwhuis klaar in de winter… en nu?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Je hebt weken afgeteld en nu is het zo ver; je nieuwe huis is klaar. Maar wist je dat je in de winter met andere dingen rekening moet houden?

Verhuizen in de winter (zeker als er sneeuw ligt of het vriest) is echt heel anders dan in de zomer. Niet alleen moet je een warme jas aan maar er is nog veel meer om op te letten. En dat begint direct als je de sleutel krijgt.

De sleutel, en dan?

De bouw is klaar, maar dan moet er nog wel wat gebeuren natuurlijk. Misschien moet de keuken nog geplaatst of de badkamer. En jij kan starten met de wandafwerking, het leggen van de vloer en ophangen van lampen. Maar voor je met de wanden en de vloer begint, is het goed om te checken of je huis al droog genoeg is. In een nieuw huis zit namelijk altijd veel vocht (wel tot 4.000 liter). Dat is niet direct weg natuurlijk. Direct de verwarming heel hoog is ook niet verstandig. Langzaam opbouwen is beter. Meestal start je met de eerste week 17 graden maar als het vriest en je de tijd hebt, kun je ook iets lager starten. Kijk vooral hoe warm het in huis is op het moment dat je gaat starten of vraag de stukadoor om advies.

Wil je een mooie strakke wandafwerking dan is het stukadoren van de wanden een goede optie. Weet dan wel dat een nieuwbouwhuis stucen om een andere aanpak vraagt. Zo is een dikke stuclaag niet nodig maar een goede voorbewerking juist wel. Die is belangrijk om te zorgen dat je later geen scheuren in de wanden of de hoeken krijgt. Precies de reden om het niet zelf te doen maar te laten doen. Een stukadoor weet niet alleen precies wat nodig is maar zorgt er ook voor alles vooraf netjes afgeplakt wordt en daarna alles netjes opgeleverd wordt. Dat scheelt je heel veel schoonmaaktijd.

Buitenkranen en radiatoren

Is je huis opgeleverd, let er dan op dat buitenkranen afgesloten zijn zodat ze niet kunnen bevriezen. Let ook op radiatoren op slaapkamers, zolder maar ook de schuur of garage. Zijn ze uitgezet dan loop je bij strenge vorst het risico op bevriezing. Beter is het dus ze op een lage stand aan te zetten. Tevens goed voor het drogen van de diverse ruimtes. Zorg wel voor voldoende ventilatie!

Elektronica verhuizen

Ga je in de winter elektronica verhuizen, pak het dan goed warm in. Dit doe je met een extra laag handdoeken om je spullen heen. Het klinkt misschien gek maar het is echt geen overbodige luxe. Op de dag dat je in je nieuwe huis je computer, TV en andere elektronische weer uitpakt, is het beter deze eerst even rustig?te laten opwarmen om zo condensatieschade te voorkomen.

Overige

Zorg er ook voor dat je handschoenen, sjaals en dergelijke apart houdt zodat je daar altijd op terug kunt vallen. En ook de sneeuwschuiver even apart laten staan is een slimme optie.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)