Stemmen Tweede Kamerverkiezingen in Purmerend

Algemeen
Afbeelding
Tweede Kamerverkiezingen 2021. (Foto: Pixabay)

PURMEREND –De Tweede Kamerverkiezingen naderen; nog even en het is 17 maart. Dit keer zijn er wat zaken anders vanwege corona. Zo is er de twee dagen ervoor al een aantal stembureaus geopend voor mensen in de risicogroepen. Mensen van 70 jaar en ouder kunnen tevens per brief stemmen. Ook is er mogelijkheid om in de openlucht te stemmen, in een tent op het Evenemententerrein Purmerend. De stembureaus zelf zijn vanzelfsprekend coronaproof ingericht.

Coronaproof

Het stemmen zelf gebeurt zo veilig mogelijk. Zo heeft iedere stemgerechtigde bij de stempas een gezondheidscheck ontvangen met vragen en zijn de stembureaus zo ingericht dat iedereen 1.5 meter afstand kan houden. Stemmers mogen desgewenst een eigen rood potlood meenemen. En vanzelfsprekend wordt er door iedereen een mondkapje gedragen en kan men de handen bij de entree desinfecteren.

Risicogroepen

Om kiezers die in een risicogroep vallen tegemoet te komen, én de drukte te spreiden, is het voor hen mogelijk om al op maandag 15 en dinsdag 16 maart op verschillende locaties hun stem uit te brengen.

Ouderen

Mensen van 70 jaar en ouder kunnen dit jaar ook per brief stemmen. Deze kan vanaf 10 maart worden ingeleverd op het stadhuis maar door gebruikmaken van de retourenvelop kan hij ook op de post (vóór 12 maart). Bewoners van verzorgingshuizen kunnen hun stem uitbrengen in hun verzorgingshuis.

Visuele beperking

In het stadhuis is een stembureau ingericht voor mensen met een visuele beperking.

Minder validen

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden, behalve de verkiezingsbus die op 17 maart drie locaties aan doet.

Vrije keus

Je mag zelf kiezen waar je wil stemmen, het is niet verplicht om te stemmen bij het stembureau dat vermeld staat op de stempas. Op alle dagen zijn de stembureaus geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Volmacht

Wie zelf niet in de gelegenheid is om te stemmen kan iemand anders een volmacht geven om de stem uit te brengen. Dit kan via de volmacht op de stempas, of via een schriftelijke volmacht. Men mag dit keer drie volmachtstemmen uitbrengen.

Stemlocaties

Waar kun je stemmen? Zie hier  Er kan nog iets wijzigen in de lijst, dus wellicht handig om het op het laatst nog even te checken.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Purmerend is alle informatie over de verkiezingen te lezen en staat ook een uitlegfilm over het briefstemmen. https://www.purmerend.nl/tweede-kamerverkiezingen