Rijdend buurtkastje trekt wijk in om nog meer sociaal contact mogelijk te maken

Algemeen
René Verhoogt bij de boodschappenkar. Deze komt voor het eerst op 11 september te staan op de parkeerplaats van winkelcentrum Makado.
René Verhoogt bij de boodschappenkar. Deze komt voor het eerst op 11 september te staan op de parkeerplaats van winkelcentrum Makado. ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND - Als zich ergens in de stad een nieuwe ontwikkeling voordoet hoor je al snel dat daarmee Purmerend op de kaart wordt gezet. Aan het voortdurende succes van Buurtkastje, vijf jaar geleden opgezet door René Verhoogt (62), wordt eenvoudig voorbij gegaan. En dat is gek, zeker als je weet dat dit puur Purmerendse bedenksel zich als een olievlek over Nederland verspreidt.

Klein, lief en dichtbij noemt Verhoogt de sleutel van het succes. Daarmee doet hij zichzelf te kort. De praktijk wijst uit dat de kastjes vooral een verbindend karakter hebben. Ze nodigen uit tot het maken van sociaal contact. Op 13 augustus gaat René opnieuw op weg, nu om 8 buurtkastjes te bezorgen. Zes krijgen er een plek in Amsterdam-Noord, de andere twee bezorgt hij in Maarn en Apeldoorn.  

Vijf jaar geleden richtte Purmerender Verhoogt de stichting SoGoed op. Zijn voornaamste drijfveer destijds was buurtbewoners een handje helpen en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan. De stichting zet zich met name in voor mensen die het financieel wat minder hebben. Daarnaast draagt het bij aan een groenere planeet. Buurtkastjes zijn al een tijdje bekend in en (ver) buiten Purmerend. “Door het delen van boodschappen in de kastjes is er veel minder sprake van verspilling van voedsel, helpen we een ander die het minder heeft en werken we samen aan een sociale buurt”, verwoordt René de ervaring uit de praktijk. 

Dag van het Buurtkastje

In de achterliggende vijf jaar heeft het buurtkastje zijn nut méér dan bewezen. Momenteel staan of hangen in Purmerend en Zuidoostbeemster 11 kastjes en landelijk gezien tikt het project 80 kastjes aan. Ruim voldoende om zaterdag 28 augustus uit te roepen tot Dag van het Buurtkastje. Verhoogt: “De stichting bestaat 5 jaar en ook dat is een goede reden om dit op een speciale dag te vieren.”   

Een smet op het succes deed zich eerder deze week voor. Een kastje in Weidevenne werd onherstelbaar beschadigd door een of meerdere hufters die ongetwijfeld niks anders te doen hadden. Verhoogt laat zich niet uit het veld slaan door dit soort incidenten. De kastjes worden bij Reakt geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ook dat maakt het project mooi en sociaal. “Als iemand besluit om een kastje aan te schaffen, probeer ik het altijd eerst gesponsord te krijgen. Maar veel mensen betalen het kastje uit eigen zak en doen dit ook vanuit een sociale en maatschappelijke achtergrond”, weet Verhoogt. 

Menstruatieproducten

De producten in de kastjes, gemiddeld zo’n 15 per kastje, moeten goed en niet over de datum zijn. In Wheermolen in Purmerend staat zelfs een kastje met alleen menstruatieproducten. “Er blijken best wel veel mensen te zijn die het zich niet kunnen permitteren om dit soort producten in de winkel te kopen. Dus vullen we het kastje specifiek met deze spullen.”

Zoals gezegd heeft het Buurtkastje zich in de achterliggende vijf jaar dubbel en dwars bewezen. De afgelopen maanden is René Verhoogt alweer druk bezig met een verlengstuk van het kastje, namelijk de Boodschappenkar. Deze gaat vanaf september de buurten in. Te beginnen op zaterdag 11 september naar Wheermolen, om precies te zijn het parkeerterrein van winkelcentrum Makado. Hier staat de kar van 13.00 tot 16.00 uur geparkeerd. 

“Noem het een rijdend buurtkastje. We zetten de kar neer, hangen een vlag op, zetten er stoeltjes bij en zorgen dat er een potje koffie is. Zodat de mensen naast het doneren, halen of ruilen van producten onder het genot van een bakkie koffie een praatje kunnen maken”, maakt René een voorstelling van zaken. Ondanks dat er nog geen definitieve planning is gaat hij ervan uit dat de Boodschappenkar om de twee weken elders in een buurt in Purmerend of Beemster staat.

Buurtkastje en Boodschappenkar! René Verhoogt mag trots zijn dat hij Purmerend met beide projecten op de kaart zet. Kijk voor meer informatie op facebook.com/buurtkastje


De buurtkastjes staan inmiddels op 77 locaties in het land.
Het buurtkastje in Wheermolen staat vol met menstruatieproducten.