update

Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA en VVD grote winnaars

Algemeen
Coen Lageveen en Barbara Jonk bezetten de eerste plaatsen op de lijst van Stadspartij-Beemster Polder Partij. De lokale partij komt zeker met negen zetels (nu zes) terug in de raad.
Coen Lageveen en Barbara Jonk bezetten de eerste plaatsen op de lijst van Stadspartij-Beemster Polder Partij. De lokale partij komt zeker met negen zetels (nu zes) terug in de raad. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA en de VVD zijn de winnaars geworden van de gemeenteraadsverkiezingen, die nodig waren naar aanleiding van de fusie tussen Purmerend en Beemster. De Stadspartij-Beemster Polder Partij komt in de nieuwe raad met liefst negen zetels, drie meer dan nu het geval is. De partij kreeg na de voorlopig laatste telling om middernacht 4.966 stemmen. 

Gelatenheid en gebrek aan vertrouwen oorzaak van lage opkomst

De PvdA, met wethouder Thijs Kroese als grote aanjager, kreeg tot nu toe 3.066 stemmen en de VVD 2.532. Dat betekent dat de VVD, met Manja van der Weit als stemmenkanon, opgeklommen is tot de derde partij in Purmerend. Het CDA moet met 2.097 stemmen genoegen nemen met de vierde plaats. Forum voor Democratie, die voor het eerst meedoet in Purmerend, hengelde voorlopig 1.361 stemmen binnen.

Eerder meldden we dat met 32,4% sprake is van een dramatisch lage opkomst. In totaal zijjn 24.147 stemmen uitgebracht. Volgens de burgemeesters van beide gemeenten heeft dat te maken met gelatenheid en gebrek aan vertrouwen in de overheid. “Mensen vinden het moeilijk en kunnen moeilijk omgaan met de overheid”, aldus burgemeester Don Bijl van Purmerend. Zijn collega Karen Heerschop van Beemster zei dat er echt alles aan gedaan is om de mensen naar de stembus te krijgen. “Een verkiezingskrant, een brief naar alle jongeren. Helaas heeft het niet voldoende geholpen”, aldus Heerschop na afloop.