Nieuwbouw op locatie voormalig politiebureau

Algemeen
Het verlaten politiebureau aan de Waterlandlaan maakt plaats voor nieuwbouw.
Het verlaten politiebureau aan de Waterlandlaan maakt plaats voor nieuwbouw. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND – Vorige week vond er een digitale gespreksavond plaats tussen gemeente en bewoners uit de Kraggeveenstraat over de plannen met de locatie van het voormalige politiebureau aan de Waterlandlaan. Hier wil de gemeente tijdelijk spoedzoekers en statushouders huisvesten. Het politiebureau wordt daartoe gesloopt om plaats te maken voor 50 gestapelde tijdelijke woningen. Er waren twaalf buurtbewoners aanwezig.

De gespreksavond was georganiseerd om de buurtbewoners te informeren maar ook om de reacties te horen. Aan bod kwamen verschillende schetsontwerpen van de nieuwbouw, de hoogte daarvan, het aantal woningen, parkeerissues, duurzaamheid en overlast.

Kleine gezinnen

Het plan, waarvoor als voorbeelden de tijdelijke huisvestinglocaties op de Kanaaldijk en het Karekietpark werden aangehaald, is op de locatie enkele (25 m2) en dubbele (45 m2) woningen te realiseren waarvan de laatste een aparte slaapkamer hebben. Er zullen geen grote gezinnen in worden gehuisvest. Hoewel het aantal bewoners nog niet vast staat is vooralsnog de subsidie gebaseerd op 25 woningen voor Purmerendse spoedzoekers en 25 woningen voor statushouders. Ook zullen er aparte ruimtes komen voor algemene/maatschappelijke functies. De hoogte van de nieuwbouw zal aan de kant van de Kraggeveenstraat lager zijn dan aan de kant van de Waterlandlaan. Omdat de bouw voornamelijk prefab betreft zal de bouw ongeveer een half jaar in beslag nemen.

Vragen

De aanwezige bewoners wierpen vragen op over onder andere het aantal parkeerplaatsen, waar ziekenhuisbezoekers al vaak in de straten parkeren, en hoe wordt omgegaan met eventuele overlast. De gemeente neemt alle opmerkingen mee in het definitieve ontwerp. 

Medio februari gaat het voorstel naar het college voor het raadsvoorstel. Op 17 maart wordt het besproken in de raadscommissie Algemeen waarna op 24 maart het voorstel ter besluitvorming in de raad zal komen.

Verschillende schetsontwerpen kwamen langs. (Foto: gemeente Purmerend)