Staatssecretaris Menno Snel met de herdenkingsmunt.
Staatssecretaris Menno Snel met de herdenkingsmunt. ((Foto: aangeleverd))

20-jarig jubileum UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster met officiële herdenkingsmunt

MIDDENBEEMSTER – Maandag vond de ceremoniële Eerste Slag plaats van de Beemster herdenkingsmunt. Deze officiële Nederlandse herdenkingsmunt staat symbool voor de drooglegging van het Beemstermeer en is de achtste uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in de serie 'Nederlands Werelderfgoed'. Door middel van de authentieke hamerslag werd de Eerste Slag van een gouden Beemster Tientje verricht door staatssecretaris van Financiën, de heer Menno Snel, in de Keyserkerk te Middenbeemster.

De zeventiende-eeuwse Droogmakerij de Beemster in Noord-Holland vertelt het unieke verhaal van de Nederlanders, die grote delen land drooglegden en omzetten in vruchtbare landbouwgrond. De Beemster is dan ook een knap staaltje historisch watermanagement, dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt en dit jaar het 20-jarig jubileum viert als werelderfgoed!

Zonder dijken geen droge voeten In De Beemster wonen en werken de mensen, net als een groot gedeelte van het Nederlandse grondgebied, onder de zeespiegel. Dankzij de dijken in ons land houden we het droog, want een groot gedeelte van Nederland zou overstromen op het moment dat we stoppen met het actieve water- en dijkbeheer, met gevolgen voor een groot deel van de bevolking.

Verkrijgbaarheid en oplage

Het Beemster Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/beemster en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en is na de ceremoniële Eerste Slag op 24 juni 2019 ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Extra speciaal is dat bij bestelling van een Beemster Vijfje een kaart van Nederland zit waarop te zien is hoe jouw woonplaats zich verhoudt tot de zeespiegel. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries