Column Z Lijner 'Scheiden'

Dat we in Purmerend aan afvalscheiding doen is gewoonweg goed. Valt niets tegenin te brengen. Het kan natuurlijk altijd beter, maar we zijn best aardig op weg. Vaak zelfs zo goed dat de plasticcontainers die de gemeente her en der neerzette overvol zijn.

Té vaak zie ik zakken vol plastic naast in plaats van in de container. Het enthousiasme om afval te scheiden is kennelijk zo groot dat de gemeente het niet kan bij houden. Het is van tweeën één. We scheiden te enthousiast en te veel, of .. de gemeente leegt de containers te weinig.

De vogels vinden het prima evenals honden en katten. De naast de containers liggende zakken plastic zijn een aantrekkelijke prooi voor het 'wild' in de stad. Direct gevolg is zwervend plasticafval en dat zorgt dan weer voor werk voor zwerfinator Dirk Groot en zijn collega's. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Wat evenmin de bedoeling kan zijn is dat stadgenoten hun papiercontainer aan de weg zetten ver voordat die wordt geleegd. Zeker op stormachtige dagen is dat geen goed idee. De containers verworden tot een speelbal van de wind, waaien ondersteboven en de inhoud verspreidt zich over straten en bloemperken.

Kom op Purmerenders! Zo moeilijk kan het toch niet zijn om de container aan de weg te zetten op de dag dat deze door de gemeente wordt geleegd. En ben je toevallig die dag niet thuis vraag dan de buurman of buurvrouw om jouw container aan de weg te zetten. Het voorkomt zoveel slordigheid in de stad, scheelt in de kosten van stadsreiniging en maakt de zwerfinators werkloos.

Bovendien is een beetje contact met de buren mooi meegenomen. Als wij als inwoners nou eens het goede voorbeeld geven, wie weet volgt dan de gemeente en worden de plasticcontainers vaker geleegd dan nu het geval is.

Meer berichten