Martinusleerlingen op de fiets.
Martinusleerlingen op de fiets. ((Foto: Marcel Rob))

Veertig kilometer fietsen voor 40MM

GROOTEBROEK - Leerlingen van vmbo en mavo/havo leerjaar 1 van het Martinuscollege in Grootebroek stapten maandag 1 juli op de fiets voor de goede doelen van de 40MM. Gesponsord en wel fietsten zij een prachtige Zuiderzeeroute van veertig kilometer.

Tijdens de mentorlessen en lessen mens & maatschappij en maatschappijleer (Levensbeschouwing) is met leerlingen gesproken over de maatschappij waarin zij leven en over de houding tegenover andere mensen. Leraar mens en maatschappij, de heer Van Biert vertelt: "Iets goeds en onbaatzuchtigs doen voor een ander, past natuurlijk heel goed bij deze lessen. Zo maken bijvoorbeeld rond de kerstperiode veel leerlingen kerststukjes voor eenzame ouderen en wordt in de zomerperiode al jaren gefietst voor de goede doelen die ondersteund worden door de 40MM."

Afgelopen tijd stonden de lessen in het teken van de hulpprojecten van de 40MM. Deze organisatie steunt zo'n 170 kleinschalige hulpprojecten in de derde wereld. Leerlingen zijn hierover door middel van gesprekken, video's en ander lesmateriaal uitgebreid geïnformeerd. Van Biert: "En dat maakt veel indruk op leerlingen. Wat normaal ver weg lijkt voor de leerlingen, komt dan ineens heel dichtbij."

Naast het fietsen van veertig kilometer zijn de leerlingen ook actief bezig geweest met het zoeken naar sponsors. "Dat gaat bij de ene leerling makkelijker dan bij de andere leerling, maar dat geeft helemaal niks", vertelt Van Biert. "Het is gewoon mooi om te zien hoeveel positieve energie leerlingen krijgen door iets goeds te doen voor een ander. Daar kan geen geldbedrag tegenop."

Meer berichten