Project Zorgzame Buurt in Stede Broec: ‘met aandacht sterker’

Zorg
Anne-Marije van der Ploeg is projectleider en wijkondersteuner van project Zorgzame Buurt.
Anne-Marije van der Ploeg is projectleider en wijkondersteuner van project Zorgzame Buurt. (Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - De Woonschakel, Omring en de gemeente Stede Broec slaan de handen ineen voor het project ‘Zorgzame buurt’. Ze willen de sociale verbinding in de wijk vergroten en daarmee de leefbaarheid verbeteren. Het project gaat over een samenhangende én buurtgerichte aanpak. Ons Stede Broec, de vaste zorgpartner van de gemeente, voert het project uit. Projectleider en wijkondersteuner van het project Zorgzame Buurt, Anne-Marije van der Ploeg, licht toe: “Het is belangrijk meer sociale cohesie te creëren in de wijken. Hiermee bedoelen wij dat we graag buurtbewoners met elkaar in verbinding willen brengen. Terug naar vroeger noem ik het ook wel eens. Een tijd waarin mensen elkaar opzochten en wisten wat er speelde bij de buren. Samen een kop koffie drinken in de voortuin en een helpende hand uitsteken indien nodig. Hoe fijn als we dit uitgangspunt weer kunnen realiseren.”

“Vanuit het project Zorgzame Buurt richt ik mij op het creëren van meer gezondheid en welzijn in Stede Broec Zuid”, vervolgt Anne-Marije. “Deze regio bevindt zich onder de spoorlijn van Bovenkarspel tot en met Lutjebroek. Wij focussen ons specifiek op dit gebied omdat in deze regio armoede, eenzaamheid en vergrijzing hoog zijn. Door de stijgende zorgkosten, te weinig zorghanden en een tekort aan woonruimte wordt deze problematiek groter in de toekomst. Gemeente Stede Broec heeft in samenwerking met Ons Stede Broec, Omring en De Woonschakel het projectplan ontwikkeld, welke ik als projectleider en wijkondersteuner uitvoer in de wijken. Omdat laagdrempelige zorg, ook wel informele zorg genoemd, heel belangrijk is in de buurt hebben wij aan de buurtbewoners gevraagd tijdens een workshopronde wat zij missen in de wijk. Wat veel naar voren komt is een plek om samen te komen zoals een buurthuis. Maar ook een plek waar je informatie in kan winnen als je bijvoorbeeld met een vraag zit. Mensen vinden het fijn om een kop koffie te drinken of een gezonde warme maaltijd te nuttigen met anderen.”

Buurtkamer

Vrijwilliger Vanessa Hakof runt nu de Buurtkamer in Princenhof (bij sporthal de Flint) welke is ontstaan uit de wensen van de buurtbewoners. Van maandag tot en met vrijdag zijn er activiteiten die laagdrempelig bezocht kunnen worden. “Dit wordt ook zeer goed gedaan”, zegt Anne-Marije enthousiast. “Elke dag ontvangen wij gemiddeld zo’n tien tot twintig bezoekers en worden er genoeg activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Denk hierbij aan koffie drinken, samen koken en eten, een creatieve ochtend, een moeder en kind ochtend, een dag waarbij anderstalige moeders samenkomen én diverse spelletjes middagen. We groeien bijna uit ons jasje daar. Mensen komen niet alleen met elkaar in contact in de Buurtkamer, ook heeft de succesvolle opkomst ervoor gezorgd dat zij ook daarbuiten met elkaar afspreken. Het is ontzettend fijn om te zien dat er dus daadwerkelijk verbinding ontstaat in de Buurtkamer. De kracht van dit project ligt dus echt in het verbinden van mensen.”

Clubgebouw Nassaupark

Binnenkort start de tweede Buurtkamer in het clubgebouw van het Nassaupark. “Hier zoeken wij nog vrijwilligers voor om activiteiten aan te bieden voor henzelf en voor anderen in hun buurt. Dit kan van alles zijn, van een wandeling onder leiding van een coach tot het beginnen van een moestuin. Heel graag hoor ik ideeën en samen kijken wij dan hoe we dit gaan invullen, om hopelijk zo snel mogelijk van start te gaan. Ook maken formele partijen gebruik van de Buurtkamer Nassaupark. Uiteraard zijn alle activiteiten laagdrempelig, en ook kan men informatie en advies inwinnen op professioneel vlak. Zo brengen wij informele en formele zorg samen en hopen wij groeiende problematiek te voorkomen.”

Projectplan

Met aandacht sterker is de slogan van Ons Stede Broec. Hier kunnen alle inwoners van Stede Broec terecht voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten en ondersteuning. Dit is gratis en in samenwerking met Gemeente Stede Broec. “Het project Zorgzame Buurt sluit heel mooi aan bij deze slogan. Met aandacht voor elkaar zorgen wij voor een sterkere samenleving, privésituatie en gezonde buurt. Ons doel is om binnen dit project meerdere buurtkamers te openen in diverse wijken. Ook Grootebroek en Lutjebroek zijn naast Bovenkarspel meegenomen in het projectplan. Ik ben op zoek naar locaties die hiervoor geschikt zijn en vrijwilligers die iets willen betekenen in hun wijk. Op deze manier hopen wij dat inwoners van meerdere wijken in Stede Broec zich straks weer verbonden voelen met hun buren. Dat gevoel van samenhorigheid geeft zoveel voldoening.”

Ga voor meer informatie over project Zorgzame Buurt naar de website: www.onsstedebroec.nl/2023/04/13/project-zorgzame-buurt-verhoogt-onderlinge-verbinding-in-stede-broec.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda