Meer dan 150 pieten stonden klaar om samen met de kinderen te spelen.
Meer dan 150 pieten stonden klaar om samen met de kinderen te spelen. ((Foto: Madelon Dielen Fotografie & Fotoreizen))

Pietendorp Enkhuizen trekt meer bezoekers dan vorig jaar

ENKHUIZEN - Het Pietendorp in Enkhuizen trok dit jaar ruim achttienduizend bezoekers; een groei van bijna tien procent ten opzichte van 2018. De weergoden waren deze veertiende editie gunstig gezind. Het Zuiderzeemuseum blikt terug op een fantastisch Pietendorp, waarbij duidelijk werd dat het evenement sinds een aantal jaren weer in rustiger vaarwater is gekomen. "Het is een kinderfeest waaraan iedereen plezier kan beleven. Meer dan 150 pieten stonden klaar om samen met de kinderen te spelen, feesten en de verjaardag van Sinterklaas voor te bereiden. Hoe geweldig is dat," geeft Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum, aan.

Nieuw dit jaar was onder andere de Pieten Ziekenboeg, waar alle zieke en gewonden pieten werden behandeld. Speciaal voor de kinderen met glutenintolerantie zijn er dit jaar door de Glutenvrije Piet zakjes met heerlijke kruidnoten uitgedeeld. Deze pepernoten werden aangeboden in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Verder konden kinderen een bezoekje brengen aan de pepernotenbakkerij, de stal van Ozosnel en de pietenpakkenwasserij. Op het speciale oefendak konden alle kleine Hulppieten een pietentraining volgen.

Samenwerkingsverband

Sinds 2017 is er voor Pietendorp een nauwe samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum, de RSG Enkhuizen en de Westfriese Event Academy. Ook in 2019 liep een groep leerlingen van de RSG Enkhuizen hun maatschappelijke stage voorafgaand en tijdens Pietendorp. Zij werden door de Westfriese Event Academy in samenwerking met het Zuiderzeemuseum getraind, gecoacht en begeleid voor de diverse Pietenrollen. Zij kregen zelfs de mogelijkheid om een eigen Pietenrol te bedenken. Deze editie was de nieuwe rol van Fietsreparatie Piet in het leven geroepen. De Fietsreparatie Piet hielp om banden te plakken en fietsen te maken en zorgde er tevens voor dat pepernoten uit je band werden gehaald.

Het Pietendorp vond dit jaar zaterdag 23, zondag 24 november en zondag 1 december plaats. 

Meer berichten