Gulle gever gezocht: bloementuin Ecoproject heeft zand nodig om te starten

Algemeen
Vrijwilligers van het Ecoproject in het Streekbos gaan een gemengde bloemenweide aanleggen om bijen en insecten van voedsel te voorzien.
Vrijwilligers van het Ecoproject in het Streekbos gaan een gemengde bloemenweide aanleggen om bijen en insecten van voedsel te voorzien. Foto: Maarten van Cleef Photography

Op het eilandje van het Ecoproject in het Streekbos wordt de komende jaren een bloementuin aangelegd. De bloementuin is bedoeld om de insecten en bijen te lokken en het hele jaar van voedsel te voorzien. Het project Pioniersvegetatie is mogelijk door een bijdrage van ruim duizend euro uit het Betrekken bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland. Er wordt nog een gulle gever voor 15 kuub zand gezocht!

Natuurgids Louis van Wegen, coördinator onderhoud van het Ecoproject, is blij met het geldbedrag. "In het Ecoproject willen we meer biodiversiteit. Er zijn te weinig gemengde bloemen het hele jaar door om de insecten en bijen van voldoende voedsel te voorzien. De grond is hier in feite te vet en rijk. Weidebloemen hebben meer 'armere' grond nodig. We willen de bodem eenmalig goed inrichten door een zandheuvel op de zonnigste plek te maken die we jaarlijks bijhouden."

Boerenland

Van nature was het landschap hobbelig met op de hoge plekken zanderige grond en op de lage plekken zware klei. Lage plekken met zware klei zijn er genoeg in het Ecoproject, maar zo’n zanderige hobbel - een warme, zonnige en droge plek, zeg maar - ontbreekt nog. Van Wegen: "Juist op zanderige groen doet pioniersvegetatie het goed. Dat zijn plantensoorten die heel gewoon zijn op boerenland, zoals kamille, papaver, klein kruiskruid, raket, straatgras, grote ereprijs, paarse dovenetel, klein hoefblad, kroontjeskruid, akkerkers enzovoorts. Deze planten komen hier van nature voor. Braakliggende terreinen of stukken land zijn er steeds minder. Maar voor het bodemleven en insecten in de omgeving vervullen deze plantensoorten een belangrijke rol in de voedselketen."

Biodiversiteit

De natuurgids: "Biodiversiteit begint bij de bodem. Binnen het beperkte oppervlak van twee hectare verschilt de bodem van het Ecoproject relatief sterk. Hierdoor ontstaan verschillende biotopen. Met het IVN-beheer worden die verschillen in stand gehouden. De nadruk die hier op ligt maakt dat het Ecoproject nogal verschilt van het Streekbos waar de nadruk ligt op wandelen met honden, sport, spel, zonnen en andere vormen van recreatie." 1050 Euro krijgt het Ecoproject voor de zandverzetwerkzaamheden, de vrachtwagen en de graafmachine en dertig euro voor het zaadmengsel. 

Zand nodig

Geld voor het zand ontbreekt nog. De elf vrijwilligers van IVN die het Ecoproject beheren en onderhouden willen dit najaar het stuk van ongeveer 100m2 inzaaien. Maar eerst is er 15 kuub zand nodig, waarvoor nog geld wordt gezocht. Voorjaar en zomer 2021 moet de bloementuin voor de eerste keer in bloei staan. "Precies 25 jaar nadat dit stukje Streekbos opnieuw werd ingericht en de naam Ecoproject kreeg."

De gulle gever kan zich melden bij Louis van Wegen via l.van.wegen@ivn-westfriesland.nl

Ecoproject

Het Ecoproject is eco-logisch beheer en een samenwerkingsproject van IVN en het Recreatieschap Westfriesland. Van Wegen: "Natuur is hier belangrijker dan recreatie, dus honden en sporters zijn niet gewenst. De stilte en de rust nemen daardoor toe."

Meer ruimte voor planten, dier en groen en meer mensen betrekken bij de natuur zijn de belangrijkste doelen van het Betrekken bij Groen Fonds. Het fonds van provincie Noord-Holland stelde dit jaar ruim een ton beschikbaar aan groene projecten die de soortenrijkdom versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken.

Vrijwilligers

Ruim honderd vrijwilligersorganisaties klopten in 2020 aan bij het fonds met een projectidee. Projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, kwamen voor een financiële bijdrage in aanmerking. De jury honoreerde in totaal zesendertig projecten; zeventien volledig en achttien aanvragen kregen een deel van het aangevraagde bedrag toegekend. IVN West-Friesland is één van de gelukkigen.

Pioniersvegetatie

De aanleg van een pioniervegetatie, zoals de bloemenweide in vaktermen wordt genoemd, is in zijn geheel gehonoreerd, aldus de provincie. Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Geweldig om te merken dat zoveel inwoners in hun vrije tijd hard werken om onze natuur prachtig te houden. Het aantal aanvragen is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. We hebben het beschikbare budget vorig jaar verhoogd van 45.000 euro naar 102.000 euro, waardoor we gelukkig ook meer projecten kunnen ondersteunen met een bijdrage.”

Impuls voor soortenrijkdom

De inzendingen vroegen in totaal voor bijna 625.000 euro budget aan, terwijl er totaal ruim 100.000 euro beschikbaar was. Programmamanager Betrekken bij Groen Nienke Kwikkel: "Dit laat zien dat vrijwilligers vol ideeën zitten om de biodiversiteit een impuls te geven en om de Noord-Hollanders te betrekken bij hun groene leefomgeving. De jury is onder de indruk van de enorme inzet en het enthousiasme waarmee vrijwilligers in hun eigen tijd een bijdrage leveren aan groen en natuur in onze provincie."

Betrekken bij Groen

De Provincie Noord-Holland stimuleert groen vrijwilligerswerk graag en betrekt burgers actief bij groen om onze soortenrijkdom (biodiversiteit) te vergroten en plant- en diersoorten beschermen. De provincie stelt jaarlijks zeven ton beschikbaar voor het programma Betrekken bij Groen van de samenwerkende Terrein beherende organisaties, waarvan dit jaar ruim een ton is bestemd voor het Fonds Betrekken bij Groen. Dit fonds geeft nieuwe initiatieven en ideeën voor groen vrijwilligerswerk een extra kans.

Jury

De jury bestond uit een brede vertegenwoordiging van Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet.

Plek van de bloemenweide.
Vlinder op gehakkelde aurelia.