Molen Ceres ontvangt 254.000 euro subsidie van provincie Noord-Holland

Algemeen
De restauratie van molen Ceres kan weer verder.
De restauratie van molen Ceres kan weer verder. (Foto: Aangeleverd)

Molen Ceres in Bovenkarspel en de Westerkerk in Enkhuizen hebben veel geld ontvangen van de provincie Noord-Holland voor restauratiewerkzaamheden. De Westerkerk ontving ruim 80.000 euro voor de restauratie van het leien dak. Richard Lijsvelt, directeur van stichting de Westerkerk, is er blij mee. “Maandag 14 december is de geplande datum voor het leggen van de (voorlopig) laatste lei op het dak van de Westerkerk.”

Het dak van de Westerkerk is een langdurige project. Steeds wordt opnieuw subsidie gevraagd om een stukje dak van nieuwe leien te voorzien. Richard Lijsvelt: “Met deze laatste subsidie is het dak nog niet af. De Westerkerk heeft, zeg maar, drie daken die elk bestaan uit twee dakvlakken. De afgelopen jaren hebben we in totaal vier dakvlakken vervangen. Er zijn nog twee vlakken waarvan de komende jaren de leien vervangen moeten worden.”

Molen Ceres kan geld goed gebruiken

In totaal heeft de provincie Noord-Holland 5 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 45 rijksmonumenten, waaronder molen Ceres in Bovenkarspel, de Oosterkerk in Hoorn en de NH-kerken in Ursem en Avenhorn en in Obdam de Berkmeermolen. Molen Ceres is goed bedeeld met ruim 250.000 euro.

Rijksmonumenten

Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten, volgens de provincie Noord-Holland. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft ontvangen. In 2020 zijn er 61 aanvragen ingediend, waarvan 45 gehonoreerd zijn. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek.

De laatste lei gaat 14 december op het dak van de Westerkerk.